Letos je sezona jajčevcev podaljšana
datum: 11.10.2018
Letošnje leto je bilo ugodno za pridelavo jajčevca tudi na prostem. Zaradi visokih temperatur v septembru in oktobru mesecu še uspešno pobiramo bleščeče vijolične plodove jajčevca.
Jajčevec spada v družino Solanaceae. Jajčevec - Solanum melongena je enoletna rastlina s plodovi različnih oblik: hruškastih, jajčastih, okroglih in ovalnih. Ima vijolične do modrikaste cvetove. Plod je botanično jagoda, večinoma vijolične barve. Poznamo tudi sorte z okusnimi belimi plodovi, ki pa so na transport bolj občutljive.
Na Primorskem jajčevec dobro uspeva tudi na prostem. Gojimo ga tudi v plastenjakih in nizkih tunelih. V Slovenski Istri se je uveljavilo gojenje jajčevca na gredicah, preko katerih strojno položimo črno folijo s kapljičnim sistemom namakanja. Za naš trg pridelujemo vijolične jajčevce okroglo-ovalne oblike.
Jajčevce lahko obiramo do pozne jeseni, vendar zaključimo s pobiranjem pred nastopom nizkih temperatur. V optimalnih pridelovalnih razmerah lahko pridelamo od 30 do 40 ton na hektar jajčevca. Dobre rezultate v pridelavi dosegamo z naslednjimi kultivarji, ovalnih oblik: Galine F1, Classic F1, Bonica F1, Epic F1 (podolgovat plod).
Več o pridelavi jajčevcev lahko preberete v rubriki "Zelenjadnice" pod panogo Poljedelstvo in Zelenjadarstvo.