Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Naši strokovnjaki

  • Tamara Rusjan

    svetovalka specialistka za vinarstvo

    t: 05 335 12 09

    m: 041 721 903

    e:

  • dr. Tjaša Jug

    vodja Agroživilskega laboratorija, vodja kakovosti

    t: 05 335 12 24

    m: 031 719 237

    e:

  • Mirjana Košuta

    odgovorna analitičarka - enologinja

    t: 05 335 12 25

    e:

  • Tanja Škvarč

    odgovorna analitičarka - živila

    t: 05 335 12 26

    e:

  • Barbara Ličen

    laboratorijska tehnica, povzorčevalka

    t: 05 335 12 17

    m: 031 864 455

    e:

  • mag. Anka Rojc Polanec

    odgovorna analitičarka - pedologinja, izvoz vina

    t: 05 335 12 27

    e:

Vinarstvo

Vino je po slovenski zakonodaji pridelek, pridobljen s popolnim ali delnim alkoholnim vrenjem drozge ali mošta, pridelanega iz grozdja žlahtne vinske trte. Vino je ena najbolj kompleksnih in priljubljenih pijač na svetu, saj je v njem odkritih že več kot 1300 različnih spojin in še vedno se odkrivajo nove. Rodi se v vinogradu, neguje in dozori pa v kleti. Je naša gospodarska in kulturna  dediščina, saj je v njem zapisano nekaj bistva o narodu.

Že dolgo ugotavljamo, da je znanje osnova za uspešno gospodarjenje na kmetiji, zato je naše delo izobraževanje in nadgrajevanje kmetijskega znanja vseh, ki se trudijo in obdelujejo zemljo v naši majhni deželici Sloveniji.  Razumevanje pridelave vina in osnovnih reakcij, ki tečejo med spojinami, ter kompleksnost  postopkov, ki tečejo med predelavo grozdja, so temelj našega dela in posredovanja znanja med vinarje.

»Če želiš biti srečen za en dan popij kozarec vina. Če želiš srečo za celo življenje, posadi vinograd.«

Kitajski pregovor

Novice

iStock-527236880

07. junij 2018

Kakovost vina je odvisna tudi od kakovosti meritev

Vino nas praviloma spremlja ob pomembnih življenjskih dogodkih, vendar so z vinom mnogokrat povezana tudi velika razočaranja. Prepogosto opažamo, da zaradi premajhnega...

več

IMG_8456 (002)

08. maj 2018

Vinogradniško vinarski posvet

Tudi letos bomo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica organizirali tradicionalni vinogradniško vinarski posvet, ki ga že nekaj časa poznamo pod imenom Trte in vino...

več

006 (005)

23. marec 2018

Vinski letnik 2017 v Pliskovici

V okviru tradicionalnega ocenjevanja vin v Pliskovici so člani komisije, večinoma iz naše strokovne vinarske komisije, ocenili vinski letnik 2017.

več

006 (006)

07. marec 2018

V Dutovljah smo organizirali predavanje za vinogradnike

Predavanja za vinogradnike, ki smo ga prejšnji teden izvedli v Dutovljah na Krasu, se je udeležilo več kot 80 kraških vinogradnikov in vinarjev. Udeležencem smo...

več

grozd

28. februar 2018

Tolerantne sorte vinske trte - predavanje in degustacija vin

Vabimo vas na predavanje z naslovom "Tolerantne sorte vinske trte", ki ga organiziramo na Dobrovem, v Vinski kleti Goriška Brda, v torek, 6. marca 2018 ob 13.00 uri....

več

Strokovna vsebina

Tipična primorska vina

photo-not-available

Cabernet sauvignon

- pozna sorta
- vino je temno modro, vijolično
- vonj vina nas spominja na črni ribez, zeleno papriko, z zorenjem v leseni posodi pa pridobi še vaniljine note, note pražene kave, cimeta
- dozorelo vino je polno, bogato z žametnimi tanini

photo-not-available

Refošk

- srednje pozna sorta
- vino je rubinaste, temno rdeče do vijolične barve
- vonj mladega vina spominja na maline, višnjo, črni ribez, brinje, z zorenjem pa se pojavijo vonji po gozdni podrasti in začimbah
- okus je saden, svež, na ekstraktu zelo bogat in včasih rahlo kiselkast

photo-not-available

Barbera

- pozna sorta
- vino je rubinasto rdeče barve, z zorenjem preide v granatno rdečo
- vonj vina je nežen, diskreten, spominja nas na gozdne sadeže kot sta ribez in murva
- okus vina je poln, saden, včasih nas rahlo moti višja kislina, ki se ob dozorelem grozdju izgubi

photo-not-available

Merlot

- srednje pozna sorta
- vino je temno rubinaste rdeče barve, ki s staranjem preidejo v opečnate in rjavkaste odtenke
- vonj vina je eleganten s sadno cvetico (češnje, maline, slive, ribez, murva, mandarine)
- okus vina je bogat, poln, harmoničen z nekoliko nižjo kislino, saden, žameten, kot mlad rahlo taninast, z leti pa dozori in postane žameten

photo-not-available

Cipro

- zgodnja sorta
- vino je nežne škrlatne barve
- vonj vina je cvetno-saden, kjer prevladuje vonj jagode, kandiranega sadja in cveta vrtnice
- okus vina je poln, fin in zaznave na vonju se v ustih še bolj izrazijo

Izobraževanja in dogodki

Ni aktualnih dogodkov.