Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Kaj priporočamo pri pridelavi vina letnik 2018

datum: 12.09.2018

V letniku 2018 je zdravstveno stanje grozdja odlično. Sladkorna stopnja narašča nekoliko počasneje kot smo pričakovali, kljub temu bodo alkoholi v nekaterih vinih še vedno previsoki. Skupne kisline so v nekaterih moštih nizke in pH vrednosti temu primerno visoke (od 3,15 – pa vse do 3,7). pH mošta je lahko razlog, da se že pred vrenjem razvijejo neželjene bakterije in kvarljive kvasovke, pravi naša specialistka za vinarstvo Tamara Rusjan,

ki je pripravila priporočila za pridelavo vina letnik 2018.

Na kaj je potrebno biti še posebej pozoren, kaj uporabiti in na kaj paziti pri predelavi letošnjega grozdja preberite v rubriki naših STROKOVNIH NASVETOV pod panogo Vinarstvo.


Glede na želeni profil vina in odlično zdravstveno stanje grozdja je možnih več tehnologij predelave grozdja in sicer v smeri povečanja sortnosti,  povečanja ekstraktnosti,  povečanja stabilnosti vina in  povečanja stabilnosti barve. Pri odločitvah, ki so bile seveda sprejete že veliko pred trgatvijo, upoštevajte:

  • vaše zmogljivosti, tako tehnične – oprema, kot znanje,
  • zdravstveno stanje grozdja,
  • možnosti izvajanja meritev osnovnih parametrov v grozdnem soku, ki so vam na voljo pri nas v Agroživilskem laboratoriju - za vas smo pripravili UGODEN PAKET.

Meritve osnovnih parametrov v grozdnem soku so danes nepogrešljivi del uspešne pridelave visokokakovostnega vina.