Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

PRIDELOVANJE AJDE

datum: 10.06.2022

Na Primorskem imajo posebej na Krasu že dolgo tradicijo pridelovanja ajde, ki so jo nekoč večinoma sejali po žetvi ječmena oz. ostalih žit. Ajdo lahko sejemo kot glavni posevek od aprila naprej, bolj priporočeno pa kot naknadni posevek po prvi košnji prezimnih krmnih dosevkov v maju in kot strniščni dosevek po spravilu zgodnjega krompirja in po zgodnji žetvi ječmena, pa vse do konec julija po žetvi pšenice. Ajda nam poleg zdravega zrnja daje tudi zdravilni ajdov med, saj je tudi medovita rastlina.

Ajda ima kratko rastno dobo od 70 do 90 dni in je zato primerna za setev kot naknadni ali strniščni posevek po zgodnjem krompirju in ječmenu. Na Krasu in povsod, kjer je močna poletna suša, je potrebno posejati ajdo dovolj zgodaj, da cveti in že delno napolni zrnje do nastopa najhujše suše.

Priporočamo setev ajde spomladi koncem maja kot glavni posevek ali najkasneje kot naknadni posevek v začetku junija.  Ranejša setev ajde spomladi v maju, povzroči višjo rast (tudi do 1,5 m) in zelo neenakomerno zorenje (pocvitanje), kar ne pripomore k večjemu pridelku.

Več  o pridelovanju ajde in sortah ajde si lahko preberete TUKAJ.  

 

Pripravila: Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.