Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Teran



Slika

Rdeče vino pridelano na Krasu iz sorte refošk. Teran je vinska posebnost in je v Sloveniji od leta 2000 zaščiteno vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Potrošniki prepoznajo vino po oznaki »teran PTP«.


Iz zgodovine: Maksimilijan Ripper, nadzornik na kmetijskem poskuševališču v Gorici, je bil tako navdušen nad teranom, da je opravil številne analize terana in leta 1912 napisal knjižico »Kraški teran«. Med drugim je zapisal, da »prijetna kislina v teranu nas draži in vabi, da ga le naprej pijemo in nam prav očitno vzbuja tek, da nam po njem tudi jed diši.«

Vino: Sadna, sortna cvetica spominja na maline, rdeči ribez in borovnice. Vino je temnordeče, karminaste barve z rubinastimi in vijoličnimi toni.  

Za vino je značilna visoka kislina in zmerna alkoholna stopnja, kljub temu pa se vino odlikuje po bogatem ekstraktu, ki mu daje čvrstost in polnost. Kot mlado vino je precej ostro, po biološkem razkisu pa postane mehko in prijetno. Sestavni del tehnologije pridelave vina teran je delna ali popolna jabolčno-mlečno kislinska fermentacija imenovana biološki razkis, ki odločilno vpliva na senzorične lastnosti. Običajno steče takoj po končani alkoholni fermentaciji. Mlečna kislina daje  vinu žametno mehkobo, ki omili naravno visoko kislost, ki jo grozdje prinese iz vinograda. Teran ima značilno višjo vsebnost polifenolov. Vino ponujamo mlado, vendar ob primerni tehnologiji in dobri dozorelosti grozdja, pridelamo lahko tudi vino, ki ga staramo več let.