Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

LUBENICE, MELONE, BUČKE, KUMARE



Slika grmaste bučke

Za uravnotežen način prehranjevanja se priporoča redno dnevno vključevanje zelenjave in sadja v vseh 5 obrokov. Dobro je, da užijemo 400 – 450 g zelenjave in sadja na dan. V deželah na jugu ljudje v povprečju poje več zelenjave in sadja kot v deželah na severu. Slikovit je naslednji primer: Finec po statističnih podatkih poje 195 g zelenjave na dan, kar predstavlja 71 kg zelenjave na leto, medtem ko Grk poje v povprečju 756 g zelenjave na dan, kar pa predstavlja 276 kg zelenjave na leto. Po statističnih podatkih je Slovenec v letu 2021 pojedel 119 kg zelenjave in 109 kg sadja. Poraba zelenjave v zadnjih 20 letih narašča, poraba sadja pa niha.


SOLATNE KUMARE

 

kumareSpadajo v družino bučevk. Kumare vsebujejo veliko vode, vitaminov, mineralnih snovi in malo kalorij (le 16 kcal na 100 g). Vsebujejo kalij in vitamin C, vitamin K in betakaroten. Sveži in sočni plodovi solatnih kumar so nepogrešljivi v poletnem času za pripravo okusnih svežih solat. Vsebujejo tudi veliko vlaknin, kar ugodno vpliva na prebavo. Solatne kumare vsebujejo tudi pomembne snovi kot so polifenoli.

 

 

 

 

 

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v solatnih kumarah (200 g)

Vitamini/minerali

Količina

Dnevna pokritost

Vitamin C

44 mg

51,8 % za ženske/41,9 % za moške

Vitamin K

14,4 mikrogramov

10,3 %

Folna kislina

28 mikrogramov

7 %

Kalcij

32 mg

3,2 %

Vitamin A

43,2 mikrogramov

7,2 % za ženske/6,2 % za moške

Kalij

280 mg

7,2 %

Natrij

26 mg

1,7 %

Fosfor

34 mg   

4,8 %


 

LUBENICE

 

lubeniceSočni plodovi lubenic vsebujejo veliko vode (95,3 %), vitamine in minerale. So pomembni osvežilni sadeži za vroče poletne dni. Živo rdeča vsebina ovalnih ali okroglih plodov lubenic vsebuje dva zelo pomembna antioksidanta, to sta likopen in citrulin. Čvrsto živo rdeče meso lubenice je bogato z magnezijem in kalijem. Plodovi so bogati še z vitaminom C in vitaminom A ter vitaminom B6. Vitamin B6 igra pomembno vlogo pri sintezi maščobnih kislin omega 3 in pri sintezi serotonina, dopamina in noradrenalina. Selen deluje proti oksidativnim procesom v organizmu, igra pomembno vlogo pri delovanju ščitnice in krepi imunski sistem. Uživanje sočnega mesa lubenice igra pomembno vlogo za srčno žilni sistem v organizmu. Znižuje slab holesterol v krvi in izboljša metabolizem.

 

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v lubenicah (150 g)

Vitamini/minerali

Količina

Dnevna pokritost

Vitamin C

12,5 mg

15 % za ženske/12 % za moške

Vitamin B6

0,1 mg

7,7 %

Selen

0,6 mikrogramov

1 %

Vitamin A

56 mikrogramov

9,3 % za ženske/8 % za moške

Kalij

420 mg

10 %

Magnezij

15,4 mg

6,4 %

Železo

0,4 mg   

2,2 % za ženske/4 % za moške


 

DINJE

 

dinjeMelone so bogat vir bioaktivnih snovi, kot so vitamin C, kalij, magnezij, betakaroten,….. Poleg betakarotena vsebujejo oranžni, sladki in sočni plodovi dinje še druge antioksidante, kot so lutein in zeaksantin, ki sta pomembna za krepitev naših oči. Dinje so tudi bogat vir več pomembnih aminokislin. Vsebnost kalija in magnezija v melonah pomembno regulira krvni tlak v našem organizmu. Dinje so odličen diuretik in zaradi visoke vsebnosti vlaknin tudi ugodno vplivajo na našo prebavo.

 

 

 

 

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v dinjah (150 g)

Vitamini/minerali

Količina

Dnevna pokritost

Vitamin C

48 mg

56,5 % za ženske/45,7 % za moške

Vitamin K

2,5 mikrogramov

/

Folati

21 mikrogramov

5,2 %

Vitamin A

284 mikrogramov

47,3 % za ženske/40,6 % za moške

Kalij

500 mg

12,8 %

Magnezij

19,5 mg

8,1 %

Natrij

12 mg   

0,8 %

Kalcij

29 mg

2,9 %

Fosfor

20 mg

2,8 %


 

GRMASTE BUČKE

 

grmaste bučkeBučke so lahko prebavljive in imajo nizek glikemični indeks ter malo kalorij. Vsebujejo obilo mineralnih snovi: kalij, magnezij, železo, cink, …pa tudi veliko vode in za našo prebavo pomembnih vlaknin. Porcija svežih bučk v solati (200 g) pokrije 11,4 % dnevnih potreb po vitaminu C pri moških in 14.1 % dnevnih potreb po tem pomembnem vitaminu pri ženskah. Svetlo ali pa temno zeleni plodovi grmastih bučk vsebujejo tudi veliko folne kisline. V kulinariki uporabimo lahko tudi bučkine cvetove, ki so bogat vir pomembnega antioksidanta betakarotena.

 

 

 

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v bučkah (200 g)

Vitamini/minerali

Količina

Dnevna pokritost

Vitamin C

12 mg

14,1 % za ženske/11,4 % za moške

Vitamin A

22 mg

3,6 % za ženske/3 % za moške

Folna kislina

24 mg

6 %

Kalij

580 mg

14,8 %

Magnezij

44 mg

18,3 %

Cink

0,78 mg   

6,5 % za ženske/8,6 % za moške

Železo

1 mg

5,5 % za ženske/1 % za moške


 

Pripravila:

Jana Bolčič, specialistka za zelenjadarstvo, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

 Viri:

https://agronotizie.imagelinenetwork.com/agricoltura-economia-politica/2022/10/17/ciboteca-italiana-il-cachi/77223

www.alimentinutrizione.it