PARADIŽNIK, PAPRIKA, JAJČEVEC
V nadaljevanju o lastnostih paradižnika, paprike in jajčevca:
PARADIŽNIK
Ponudba paradižnika je vsako leto večja. Poznamo naslednje tipe paradižnika: solatni, grozdasti in drobnoplodni tip paradižnika. Glede na rast rastlin pa determinantne (grmasta rast) in indeterminantne (paradižnik na opori) tipe paradižnika. Paradižnik je bogat s C vitaminom, z vitaminom A in s pomembnim antioksidantom likopenom. Likopen je topen v maščobi (oljčno olje), zato je odličen vir likopena paradižnikova mezga, ki jo vsako leto v sezoni pobiranja paradižnika pripravljamo in uživamo preko dolge zime. Likopen, kot pomemben antioksidant varuje naš srčno žilni sistem in krepi imunski sistem. Paradižnik je bogat vir karotenoidov, bioaktivnih snovi, ki ugodno vplivajo na delovanje kožnih celic. Bogat je tudi s selenom, mineralom, ki ima močan antioksidativni učinek v naših celicah.
Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v paradižniku (200 g)
Vitamini/minerali | Količina | Dnevna pokritost |
Vitamin C | 50 mg | 48 % za moške/59 % za ženske |
Vitamin K | 15,8 mikrogramov | 11,3 % |
Folati | 76 mg | 19 % |
Vitamin A | 1220 mikrogramov | 174 % |
Selen | 4,6 mikrogramov | 8,4 % |
Magnezij | 22 mg | 9,2 % |
Kalij | 594 mg | 15,4 % |
PAPRIKA
Poznamo veliko sort in hibridov paprike različnih barv in oblik. Paprika je bogat vir vitaminov, mineralnih snovi in antioksidantov. Porcija paprike za odraslo osebo vsebuje: 92,3 % vode, 0,9 % beljakovin, 0,3 % maščob, 4,2 % ogljikovih hidratov in 1,9 % vlaknin. Paprika je bogat vir C vitamina in betakarotena.
Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v papriki (200 g)
Vitamini/minerali | Količina | Dnevna pokritost |
Vitamin C | 302 mg | 355 % za ženske/287,6 % za moške |
Vitamin K | 7,4 mikrogramov | 5 % |
Folati | 92 mikrogramov | 23 % |
Vitamin A | 278 mikrogramov | 46,3 % za ženske/39,7 % za moške |
Fosfor | 56 mg | 8,0 % |
Magnezij | 24 mg | 10,0 % |
Kalij | 420 mg | 10,8 % |
Kalcij | 34 mg | 3,4 % |
JAJČEVEC
Tako kot paradižnik in paprika, tudi jajčevec spada v družino razhudnikovk. Jajčevec lahko pripravimo na različne načine in iz njih pripravimo številne okusne jedi. Okusni so tudi vloženi v oljčnem olju z dodatkom drobno narezanega peteršilja in česna ter origana. Bleščeči vijolični ovalni, okrogli ali pa podolgovati plodovi jajčevca so bogat vir mineralnih snovi, vitaminov, vlaknin in antioksidantov. Uživanje jajčevcev znižuje slab holesterol in sladkor v krvi. So bogat vir kalija, kalcija in vitaminov K in C, folne kisline in tudi vitaminov iz B skupine. Da v čim večji meri ohranimo vitamine se priporoča, da jajčevce pri pripravi jedi le soparimo oziroma- le minimalno toplotno obdelamo. Svetleči vijolični plodovi vsebujejo veliko antioksidantov, ki varujejo naše celice pred vnetji.
Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v jajčevcih (200 g)
Vitamini/minerali | Količina | Dnevna pokritost |
Vitamin C | 22 mg | 25,9 % za ženske/20,9 % za moške |
Vitamin K | 3,5 mikrogramov | / |
Folna kislina | 44 mikrogramov | 11 % |
Kalcij | 30 mg | 3 % |
Fosfor | 40 mg | 5,7 % |
Magnezij | 26 mg | 10,8 % |
Kalij | 380 mg | 9,7 % |
Pripravila:
Jana Bolčič, specialistka za zelenjadarstvo, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Viri: