Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

PARADIŽNIK, PAPRIKA, JAJČEVEC



Slika paradižnik

V nadaljevanju o lastnostih paradižnika, paprike in jajčevca:


PARADIŽNIK

 

paradižnikPonudba paradižnika je vsako leto večja. Poznamo naslednje tipe paradižnika: solatni, grozdasti in drobnoplodni tip paradižnika. Glede na rast rastlin pa determinantne (grmasta rast) in indeterminantne (paradižnik na opori) tipe paradižnika. Paradižnik je bogat s C vitaminom, z vitaminom A in s pomembnim antioksidantom likopenom. Likopen je topen v maščobi (oljčno olje), zato je odličen vir likopena paradižnikova mezga, ki jo vsako leto v sezoni pobiranja paradižnika pripravljamo in uživamo preko dolge zime. Likopen, kot pomemben antioksidant varuje naš srčno žilni sistem in krepi imunski sistem. Paradižnik je bogat vir karotenoidov, bioaktivnih snovi, ki ugodno vplivajo na delovanje kožnih celic. Bogat je tudi s selenom, mineralom, ki ima močan antioksidativni učinek v naših celicah.

 

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v paradižniku (200 g)

Vitamini/minerali

Količina

Dnevna pokritost

Vitamin C

50 mg

48 % za moške/59 % za ženske

Vitamin K

15,8 mikrogramov

11,3 %

Folati

76 mg

19 %

Vitamin A

1220 mikrogramov

174 %

Selen

4,6 mikrogramov

8,4 %

Magnezij

22 mg

9,2 %

Kalij

594 mg

15,4 %


 

PAPRIKA

 

paprikaPoznamo veliko sort in hibridov paprike različnih barv in oblik. Paprika je bogat vir vitaminov, mineralnih snovi in antioksidantov. Porcija paprike za odraslo osebo vsebuje: 92,3 % vode, 0,9 % beljakovin, 0,3 % maščob, 4,2 % ogljikovih hidratov in 1,9 % vlaknin. Paprika je bogat vir C vitamina in betakarotena.

 

 

 

 

 

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v papriki (200 g)

Vitamini/minerali

Količina

Dnevna pokritost

Vitamin C

302 mg

355 % za ženske/287,6 % za moške

Vitamin K

7,4 mikrogramov

5 %

Folati

92 mikrogramov

23 %

Vitamin A

278 mikrogramov

46,3 % za ženske/39,7 % za moške

Fosfor

56 mg

8,0 %

Magnezij

24 mg

10,0 %

Kalij

420 mg

10,8 %

Kalcij

34 mg

3,4 %


 

JAJČEVEC

 

jajčevecTako kot paradižnik in paprika, tudi jajčevec spada v družino razhudnikovk. Jajčevec lahko pripravimo na različne načine in iz njih pripravimo številne okusne jedi. Okusni so tudi vloženi v oljčnem olju z dodatkom drobno narezanega peteršilja in česna ter origana. Bleščeči vijolični ovalni, okrogli ali pa podolgovati plodovi jajčevca so bogat vir mineralnih snovi, vitaminov, vlaknin in antioksidantov. Uživanje jajčevcev znižuje slab holesterol in sladkor v krvi. So bogat vir kalija, kalcija in vitaminov K in C, folne kisline in tudi vitaminov iz B skupine. Da v čim večji meri ohranimo vitamine se priporoča, da jajčevce pri pripravi jedi le soparimo oziroma- le minimalno toplotno obdelamo. Svetleči vijolični plodovi vsebujejo veliko antioksidantov, ki varujejo naše celice pred vnetji.

 

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v jajčevcih (200 g)

Vitamini/minerali

Količina

Dnevna pokritost

Vitamin C

22 mg

25,9 % za ženske/20,9 % za moške

Vitamin K

3,5 mikrogramov

/

Folna kislina

44 mikrogramov

11 %

Kalcij

30 mg

3 %

Fosfor

40 mg

5,7 %

Magnezij

26 mg

10,8 %

Kalij

380 mg

9,7 %


 

Pripravila:

Jana Bolčič, specialistka za zelenjadarstvo, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

 

Viri:

https://agronotizie.imagelinenetwork.com/agricoltura-economia-politica/2022/10/17/ciboteca-italiana-il-cachi/77223

www.alimentinutrizione.it