Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

ČEBULA, JEDILNE BUČE, SOLATA



Slika čebula

Pomembno je, da v čim večji meri uživamo lokalno pridelano sadje in zelenjavo, ker na ta način predvsem poskrbimo, da imamo pri pripravi jedi na razpolago kakovostna živila. Posebno pri pripravi zelenjave in sadja je pomembno, da jih uživamo v čim bolj presni obliki in jih čim manj toplotno obdelamo. Posamezne zelenjadnice, ki jih pripravljamo za solate in priloge, kot so cvetača, brokoli, špinačo, blitvo, …..le soparimo, ker na ta način v največji moži meri ohranimo vitamine. Pomembno je tudi, da v čim večji meri vključujemo v obroke dovolj barvno različne zelenjadnice, ker le tako poskrbimo za dober vnos antioksidantov in pomembnih vlaknin.


SOLATA

solata_2

solata_1

 

 

 

 

 

Solata spada v družino košaric. Poznamo veliko tipov solate: glavnate mehkolistne, glavnate krhkolistne, sorte, ki oblikujejo rozeto,......Zanimive so tudi avtohtone sorte solat, ki so bolj prilagojene na določena pridelovalna območja. Velika je tudi ponudba sort z različnimi oblikami listov. Bogat je tudi nabor sort, ki so različno bogate z rdečimi pigmenti. Solata je vrtnina, ki je nepogrešljiva pri pripravi vsakdanjih obrokov. Je bogat vir mineralov, vitaminov in vlaknin. Vitamin K in folna kislina pomembno sodelujeta pri delovanju srčno – žilnega sistema. Vitamin A nudi odlično podporo našemu imunskemu sistemu in ščiti kožo ter oči. Vitamin K in folna kislina pa sta pomembna pri tvorbi kosti in zmanjšujeta pojav osteoporoze. V spodnji tabeli so navedene bioaktivne snovi, ki se nahajajo v 200 g sveže solate za odraslo osebo

 

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v 200 g solate

Vitamini/Minerali

Količina 

Dnevna pokritost

Vitamin A

183 mikrogramov

30,5 % za ženske/26,1 % za moške

Vitamin C

5 mg

5,9 % za moške/21,2 % za ženske

Vitamin K

0,2 mg

12,5 % za moške/16,7 % za ženske

Folna kislina

32 mikrogramov

8 %

Magnezij

0,6 mg

2 %

Kalcij

40 mg

4 %

Kalij

780 mg

20 %

Fosfor

80 mg

11,4 %

Natrij

1,8 mg

18 % za moške/10 % za ženske


 

JEDILNE BUČE

jedilne buče

Poznamo različne sorte jedilnih buč: maslenke, muškatne buče, hokaido buče, buče violina,…Gre za številne sorte in hibride različnih oblik, barv in okusov. Še posebno so okusne sorte in hibridi, ki imajo poseben okus po lešnikih, orehih ali kostanjih. Živo oranžno meso jedilnih buč je bogato z vitamini iz B skupine, z vitaminom A, z luteinom in zeaksantinom. Prisotni so vitamini iz B skupine, kot so tiamin (B 1), niacin (B 3), vitamin B 6 ali piridoksin, pantotenska kislina (B 5), folna kislina (B 9) in riboflavin (B 2).  Prednost teh plodov je, da jih s pazljivo oskrbo in pregledi posameznih plodov lahko hranimo in uživamo preko cele zime. Pripravljamo jih lahko na različne načine. Lahko jih enostavno popečemo v pečici in jim dodamo ščepec aromatičnih eksotičnih začimb, kot so kardamom, cimet, muškatni orešček, kumina, ingver, nageljnove žbice,…. Odlične bučne juhe ponudimo kar v izdolbeni buči. Lahko pripravimo bučne zavitke in razne pite in drugo pecivo.

 

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v 200 g jedilnih buč

Vitamini/Minerali

Količina 

Dnevna pokritost

Vitamin A

1198 mikrogramov

171 % za moške/199 % za ženske

Vitamin C

18 mg

17,4 % za moške/21,2 % za ženske

Riboflavin

0,2 mg

12,5 % za moške/16,7 % za ženske

Folna kislina

32 mikrogramov

8 %

Vitamin E

0,6 mg

2 %

Kalcij

40 mg

4 %

Kalij

780 mg

20 %

Fosfor

80 mg

11,4 %

Železo

1,8 mg

18 % za moške/10 % za ženske


 

ČEBULA

čebula

Poznamo veliko zanimivih sort čebule. Posebno so zanimive avtohtone sorte čebule, kot so Ptujski luk, Tera, Belokranjka in druge. Te sorte so običajno tudi bolj trpežne za skladiščenje, ker vsebujejo več suhe snovi. Čebula je bogata s selenom in vitaminom C, minerali in antioksidanti. Znižuje sladkor v krvi in slab holesterol. Če jo uživamo surovo je bogat vir folne kisline in vitaminov iz B skupine, ki ugodno delujejo na srčno – žilni sistem. Selen, ki ga čebula vsebuje je odličen antioksidant, še posebej, če ga uživamo skupaj z rukolo in pomarančo, ki sta tudi bogat vir C vitamina. Od mineralov pa čebula vsebuje kalij, magnezij in kalcij. Te mineralne snovi so pomembne za številne fiziološke procese v našem organizmu.

 

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v 200 g čebule

Vitamini/Minerali

Količina 

Dnevna pokritost

Vitamin B 6

0,2 mg

15,4 %

Vitamin C

15 mg

14,2 % za moške/17,6 % za ženske

Folna kislina

38 mg

9,5 %

Magnezij

20 mg

8,3 %

Selen

1 mikrogram

1,8 %

Kalcij

46 mg

4,6 %

Kalij

292 mg

7,5 %

Fosfor

58 mg

8,3 %


 

ČESEN

česen

Česen, podobno kot čebula in šalotka spada med lilijevke. Aromatični stroki česna so pomemben vir bioaktivnih snovi. Česen je nepogrešljiv v vsakodnevni pripravi jedi. Je bogat vir mineralnih snovi, posebno selena, ki je pomemben antioksidant. Uživanje svežega česna znižuje sladkor in slab holesterol v krvi. Uživanje česna tudi ugodno vpliva na delovanje srčno žilnega sistema. Pomembna zdravilna učinkovina v česnu je alicin.

 

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v 5 g česna

Vitamini/Minerali

Količina 

Dnevna pokritost

Folna kislina

0,15 mikrogramov

0,04 %

Vitamin C

0,45 mg

0,5 % za ženske/0,4 % za moške

Magnezij

1 mg

0,4 %

Selen

0,7 mikrogramov

1,3 %

Kalcij

1 mg

0,1 %

Kalij

16 mg

0,4 %

Fosfor

5 mg

0,7 %

 


 

Pripravila:

Jana Bolčič, specialistka za zelenjadarstvo, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

 

Viri:

https://agronotizie.imagelinenetwork.com/agricoltura-economia-politica/2022/10/17/ciboteca-italiana-il-cachi/77223

www.alimentinutrizione.it