Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Brokoli, sladki janež, radič, korenje in špinača



Slika zelenjava

V jesenskem in zimskem času imamo na razpolago pestro ponudbo vrtnin, ki dobro uspevajo v naših pridelovalnih pogojih, kot so brokoli, cvetača, zelje, ohrovt, različne sorte radiča, špinača, korenje, koromač. Vse omenjene zelenjadnice so predvsem bogat vir posameznih vitaminov, mineralov, aminokislin, antioksidantov, vlaknin in za naše zdravje pomembnih zdravilnih učinkovin ter drugih bioaktivnih snovi. Za zdrav življenjski slog je zelo pomembno, da uživamo sezonsko in lokalno pridelano zelenjavo.


brokoliBROKOLI            

Brokoli spada v družino kapusnic. Uživanje brokolija pozitivno deluje na naš organizem, saj deluje v telesu protivnetno. Pozitivno deluje tudi na naš srčno žilni sistem. Brokoli vsebuje vitamine, minerale in vlaknine. Brokoli je bogat s folno kislino (vitamin B 9) in ena porcija te posebne vrtnine pokrije že 62 % potreb po folni kislini. Ima le 67 kcal na porcijo. Vsebuje veliko kvercetina, ki uravnava krvni tlak. Visoke so tudi vrednosti beta karotenov, vitamina C in vitamina A ter vlaknin. Priporoča se uživanje brokolija ali pa drugih kapusnic, kot so cvetača, zelje ali ohrovt vsaj 2 – 3 krat na teden. Uživanje vrtnin iz te skupine namreč zelo pozitivno deluje na mikrofloro v naših prebavilih. Pripravimo ga na različne načine, v solati, kot prilogo in v zelenjavnih juhah. Pazimo le, da brokoli pri toplotni obdelavi le soparimo, zato da ohranimo čim več koristnih snovi.

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v brokoliju (150 g)

Vitamini/minerali

Količina

Dnevna pokritost

Vitamin K

204 mikrogramov

145 %

Vitamin C

108 mg

127 % za ženske/100 % za moške

Kalij

680 mg

17,4 %

Železo

1,6 mg

8,9 % za ženske/16 % za moške

Kalcij

56 mg

5,6 %

betakaroten

623 mikrogramov

89 % za ženske /103 % za moške

Folna kislina

250 mikrogramov

62,5 %

 


 

sladki janežSLADKI JANEŽ   

Sladki janež ali koromač spada v  družino kobulnic. Odebeljen snežno beli listi, ki se pri sladkem janežu oblikujejo nad zemljo so bogat vir vlaknin in mineralov (kalcij, železo). Je zelo aromatična vrtnina, še bolj aromatičen pa je divji koromač. Liste divjega koromača uporabljamo kot začimbo. Od mineralov pa sladki janež vsebuje še kalcij, mangan, vitamin K in selen. Selen je pomemben antioksidant. Na tanko ga lahko narežemo in pripravimo kot solato, ki jo prelijemo s svežim ekstra deviškim oljčnim oljem in domačimo kisom ter dodamo la malo soli. Lahko pa ga popečemo v pečici in ga uživamo kot prilogo k mesnim jedem.

Tabela: Vsebnost pomembnih bioaktivnih snovi v 200 g sladkega janeža

Vitamini/minerali

Količina

Dnevna pokritost

Vitamin K

62,8 mikrogramov

44,8 %

Vitamin C

24 mg

28,2 % za ženske/22,8 % za moške

Kalij

818 mg

3 %

Železo

1,4 mg

7,8 % za ženske/14 % za moške

Kalcij

98 mg

9,8 %

Vitamin A

268 mikrogramov

44,5 % za ženske /38,2 % za moške

Folna kislina

54 mikrogramov

13,5 %

Magnezij

34 mg

14,2 %

Selen

1,4 mg

2,5 %

Železo

1,4 mg

7,8% za ženske/14 % za moške

Mangan

0,4 mg

17,3 % za ženske/14,8 % za moške

 


radičRADIČ          

Ponudba različnih sort radičev je zelo pestra. Radič je bogat vir hranilnih snovi, posebno mineralnih snovi in vitaminov. Bogat je z inulinom, vlaknino, ki je topna v vodi in ugodno vpliva na naš prebavni trakt. Radič ima le 13 kcal na 100 g. Ne vsebuje veliko natrija. Je pa bogat vir mineralov in vitaminov ter bioaktivnih snovi. Vitamin K, ki ga je v radiču veliko, ugodno vpliva na absorbcijo kalcija in na srčno žilni sistem. Vitamin je še bolje dostopen , če radiču dodamo kakovostno ekstra deviško oljčno olje. Radiči so tudi bogati z železom, še posebej če radič popečemo (sorta treviški pozni). Vsebnost inulina (topna vlaknina) ugodno deluje na mikrofloro v naših prebavilih. Sorte radičev so bogate z bioaktivnimi snovmi, kot so lutein, kvercetin, antociani,…. Vse te zdravilne učinkovine v različnih sortah radiča delujejo protivnetno v našem organizmu, ugodno delujejo na prebavo in na odvajanje strupov iz organizma.

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v radiču (80 g)

Vitamini/minerali

Količina

Dnevna pokritost

Vitamin K

204 mikrogramov

145 %

Vitamin E

1,8 mg

15 % za ženske/13,8 % za moške

Kalij

242 mg

34,5 %

Železo

0,4 mg

2,2 % za ženske/4 % za moške

Kalcij

15,2 mg

1,5 %

Vitamin A

22 mikrogramov

3,6 % za ženske /3,1 % za moške

Folna kislina

48 mikrogramov

12 %

Magnezij

10,4 mg

4,3 %

Selen

0,8 mikrogramov

1,4 %

 


korenjeKORENJE               

Korenje je bogato s pomembnimi biokativnimi snovmi, kot so alfa in beta karoteni, lutein,…in imajo pomembno vlogo pri varovanju naših oči in kože ter krepijo naš imunski sistem. Korenje vsebuje veliko vlaknin kar ugodno deluje na naša prebavila in črevesje. Koreni različnih barv, od rdeče, rumene, oranžne, vijola vsebujejo zelo pomemben antioksidant betakaroten in veliko mineralov, kot so kalcij, magnezij, železo, selen in cink. Mineral cink je pomemben za delovanje ščitnice in splošno delovanje hormonov. Že ena porcija korenja na dan pokrije dnevne potrebe po A vitaminu.

 

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v korenju (200 g)

Vitamini/minerali

Količina

Dnevna pokritost

Vitamin K

26,4 mikrogramov

18,9 %

Železo

1,4 mg

7,8 % za ženske/14 % za moške

Kalcij

88 mg

8,8 %

Vitamin A

1750 mikrogramov

292 % za ženske /250 % za moške

Selen

2 mg

3,63 %

Magnezij

22 mg

9,2 %

Cink

5,8 mg

64,4 % za ženske/48,3 % za moške

 


 

špinačaŠPINAČA

Špinača je bogat vir bioaktivnih snovi, antioksidantov, mineralov in vitaminov. Vsebuje številne minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, železo, cink. Vsebuje pa tudi vitamine iz B skupine. Pomemben je v špinači tudi selen, ki ima močno antioksidativno delovanje. Špinača vsebuje tudi večje količine A vitamina in C vitamina. Smiselno je, da jo v čim večji meri uživamo surovo v solatah. Če jo pripravimo kot prilogo k mesnim jedem, pa jo le soparimo.

 

Tabela: Vsebnost vitaminov in mineralov v špinači (200 g)

Vitamini/minerali

Količina

Dnevna pokritost

Vitamin C

108 mg

127 % za ženske/103 /za moške

Železo

5,8 mg

32,2 % za ženske/58 % za moške

Kalcij

156 mg

15,6 %

Vitamin A

970 mikrogramov

162 % za ženske /140 % za moške

Selen

2 mg

3,6 %

Magnezij

120 mg

50 %

Cink

2,86 mg

31,8 % za ženske/23,8 % za moške

Kalij

1060 mg

27,1 %

Tiamin

0,14 mg

12,7 % za ženske/11,7 % za moške

Riboflavin

0,74 mg

57 % za ženske/46 % za moške

Niacin (B 3)

0,80 mg

4 %

Folna kislina

110 mikrogramov   

28 %

 


Pripravila:

Jana Bolčič, specialistka za zelenjadarstvo, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica


 

Viri:

https://agronotizie.imagelinenetwork.com/agricoltura-economia-politica/2022/10/17/ciboteca-italiana-il-cachi/77223

www.alimentinutrizione.it