Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

DOGNOJEVANJE OZIMNIH ŽIT



Slika Dognojevanje ozimnih žit

Ozimine, ki ste jih uspeli dognojiti v februarju, se lepo razraščajo, čeprav rast ovira pomanjkanje vlage v tleh. Suho in hladno vreme v zadnjih 2 tednih onemogoča dognojevanje preostalih ozimin, kar se kaže tudi v porumenelih posevkih zaradi pomanjkanja dušika. Težave povzroča tudi veliko zvišanje cen in pomanjkanje mineralnih gnojil na trgu. To nas lahko zelo skrbi, saj imamo na Primorskem na voljo zelo malo živinskih gnojil. Priporočamo, da pred napovedanim dežjem opravite 1. dognojevanje z dušikom (nitratna oblika dušika npr. KAN) ali vsaj porumenele posevke dognojite s tekočimi gnojili (gnojnica, razredčena gnojevka, foliarna dušična gnojila).


Posevki ozimne pšenice, ječmena in tritikale v Vipavski dolini in v Slovenski Istri so začeli z rastjo in potrebujejo za optimalen razvoj hranila, predvsem dušik. Na nedognojenih posevkih je sedaj opaziti rumenenje ozimin, posebej ječmena, kar kaže na pomanjkanje dušika (poraba rastlin, izpiranje N). Zaenkrat nismo opazili večjega pojava bolezni žit.

Priporočamo, da pred napovedanim dežjem opravite 1. dognojevanje z dušikom prednostno na porumenelih posevkih. Zaradi velikih potreb po dušiku priporočamo uporabo nitratnih oblik dušika (npr. KAN), ki takoj po raztopitvi v tleh spodbudijo rast. Na površinah, kjer je še nekaj vlage v tleh delovanje gnojil spodbudimo s česanjem posevkov, ki poleg zatiranja plevelov zadelajo tudi gnojilo. Kmetovalcem, ki imajo tekoča živinska gnojila priporočamo uporabo gnojnice ali razredčene gnojevke (1:1) v količini 10 -15 m3/ha ali uporabite tekoča folirna dušična gnojila. Ozimna žita v tem času potrebujejo dušik za rast, razraščanje in oblikovanje zasnov klasov. Dognojevanje je posebej pomembno pri redkih posevkih, kjer je število rastlin premajhno. Slabo ali nič gnojeni posevki bodo oblikovali manjše število klasov.

Več si preberite TUKAJ.  

 

Pripravila: Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.