Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Facelijafacelija (002)

Je enoletnica s šopastim koreninskim sistemom in ni metuljnica kot mnogi zmotno mislijo. Primerna za zeleno gnojenje tako na njivskih površinah, kakor tudi v sadovnjakih in vinogradih za začasno ozelenitev medvrstnega prostora, saj prepreči rast in razvoj plevelov ter prepreči odnašanje tal z vetrom in vodo. Facelija je tudi odlična medonosna vrsta.


Je enoletnica s šopastim koreninskim sistemom in ni metuljnica kot mnogi zmotno mislijo. Njeno tanko steblo je krhko in dlakavo. Če ima rastlina dovolj prostora, se močno razveja. Zraste do višine 70 cm.

Bolje uspeva na rodovitnih tleh in sončnih legah.

Ima hitro začetno rast, hitro prekrije tla in zavre rast plevelov. Na bolezni in škodljivce ni občutljiva, zato je primerna za zeleno gnojenje tako na njivskih površinah, kakor tudi v sadovnjakih in vinogradih za začasno ozelenitev medvrstnega prostora, saj prepreči rast in razvoj plevelov ter prepreči odnašanje tal z vetrom in vodo. Facelija ne prenaša nizkih temperatur, zato se spomladi ne pojavlja kot nadležen plevel.

Facelija je tudi odlična medonosna vrsta. Prvi cvetovi se pojavljajo že po šestih tednih. Poleg akacije in lipe je facelija ena najbolj medovitih rastlin, saj se cvetovi odpirajo postopoma in čebelja paša na faceliji traja približno en mesec.

Za setev facelije potrebujemo 12 - 16 kg semena/ha. Sejemo jo lahko s sejalnico ali ročno. Pri ročni setvi je priporočljivo seme plitvo zadelati v zemljo. Sejemo od junija do sredine avgusta na globino 2 cm ter na medvrstno razdaljo 15 - 20 cm. Če je posejana na sončni legi daje, v ugodnih vremenskih razmerah pri 20oC do 30oC, brezvetrju in 60 do 80 % zračni vlagi, pridelek medu približno 1000 kg/ha.