Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Jedilne buče



Slika buče Violina (002)

Jedilne buče so bogat vir karotenoidov, vitaminov in rudnin. Oblikujejo dolge vreže, na njih pa plodove različnih oblik in zanimivih barv. V jesenskem času pobiramo okusne zrele plodove, ki jih lahko uživamo preko zime in do zgodnje pomladi.


Bučno meso je izjemno bogato z vodo in vlakninami. Uživanje bučnega mesa ugodno deluje na razgradnjo maščob. Meso jedilnih buč vsebuje veliko bakra, železa, magnezija in kalija kar izredno ugodno vpliva na presnovo v telesu. V oranžnem mesu se skriva veliko karotinov, ki krepijo imunski sistem organizma. Bučna semena so bogat vir vitamina E, ki ima vlogo pomlajevanja celic v našem telesu in dovaja celicam energijo. Semena so bogata tudi z mikroelementi. Vsebujejo tudi visokokakovostne nenasičene maščobne kisline.

 

Zdravljenje z jedilnimi bučami:

  • pospešujejo prebavo in razstrupljajo črevesje,
  • krepijo imunski sistem,
  • znižujejo količino maščob v krvi,
  • preskrbijo telo z vitaminom A,
  • pospešujejo izločanje vode iz telesa, s tem ugodno vplivajo na delovanje ledvic in prostate.