Paradižnik
Paradižnik je najbolj zastopana vrsta v pridelavi zelenjadnic. Pridelujemo v glavnem solatni tip paradižnika na opori, visok in grmast češnja tip paradižnika, grmast tip paradižnika s podolgovatimi plodovi za predelavo v mezgo. V manjšem obsegu pa tudi visok grozdast tip paradižnika.
Vsebuje poleg varovalnega likopena še vitamin B, niacin – B3 vitamin, ki veže strupe v telesu in ima nalogo čiščenja strupov iz telesa. Vsebuje folno kislino za celično rast in nastajanje krvi, vitamina C in E za vzdrževanje in ohranjanje dobrega imunskega sistema.
Rdeči, zreli plodovi so bogati s kalijem, cinkom in vlakninami.
Likopeni, ki so v paradižniku visoko zastopani (70%) so vrsta karotinov, ki pa imajo predvsem vlogo vezanja prostih radikalov v telesu, ščitijo telo pred negativnimi vplivi.
Bolj kot so paradižniki zreli več tiramina nastaja v njih iz aminokisline tirozina. Tiramin je razgradni produkt, ki zvišuje količino sladkorja v krvi in izboljšuje razpoloženje, zato je najbolje uživati zrele paradižnike.
Zdravljenje s paradižnikom:
- pospešuje presnovo,
- varuje in krepi sluznice celega telesa,
- pomaga pri nastajanju zdrave kože,
- zvečuje količino sladkorja v krvi in pomaga pri kronični utrujenosti,
- krepi srce in ožilje,
- izboljšuje izločanje vode iz telesa.