Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Paradižnik



Slika Slika 1. Okusni rdeči plodovi paradižnika

Paradižnik je najbolj zastopana vrsta v pridelavi zelenjadnic. Pridelujemo v glavnem solatni tip paradižnika na opori, visok in grmast češnja tip paradižnika, grmast tip paradižnika s podolgovatimi plodovi za predelavo v mezgo. V manjšem obsegu pa tudi visok grozdast tip paradižnika.


Vsebuje poleg varovalnega likopena še vitamin B, niacin – B3 vitamin, ki veže strupe v telesu in ima nalogo čiščenja strupov iz telesa. Vsebuje folno kislino za celično rast in nastajanje krvi, vitamina C in E za vzdrževanje in ohranjanje dobrega imunskega sistema.

Rdeči, zreli plodovi so bogati s kalijem, cinkom in vlakninami.

Likopeni, ki so v paradižniku visoko zastopani (70%) so vrsta karotinov, ki pa imajo predvsem vlogo vezanja prostih radikalov v telesu, ščitijo telo pred negativnimi vplivi.

Bolj kot so paradižniki zreli več tiramina nastaja v njih iz aminokisline tirozina. Tiramin je razgradni produkt, ki zvišuje količino sladkorja v krvi in izboljšuje razpoloženje, zato je najbolje uživati zrele paradižnike.

 

Zdravljenje s paradižnikom:  

  • pospešuje presnovo,
  • varuje in krepi sluznice celega telesa,
  • pomaga pri nastajanju zdrave kože,
  • zvečuje količino sladkorja v krvi in pomaga pri kronični utrujenosti,
  • krepi srce in ožilje,
  • izboljšuje izločanje vode iz telesa.