Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo pečkarjev

datum: 21.03.2024

Jablanov škrlup, jablanova pepelovka, jablanov cvetožer, kaparji, jajčeca rdeče sadne pršice in listnih uši

Hruške in jablane so v Vipavski dolini povečini v fenološki fazi zelenih popkov (BBCH 56). Izjema je hruška ´Junijska lepotica´, ki na toplih legah že cveti ter nekatere zgodnje sorte jablan, ki že dosegajo stadij rožnatega popka (BBCH 57). V Brkinih in na Tolminskem so jablane povečini v fazi mišjega ušesa (BBCH 54), posamezne sorte na toplih legah pa že prehajajo v fazo zelenih popkov (BBCH 56).

Zaradi hitrega prirasta listne mase so hruške in jablane v tem obdobju zelo občutljive za okužbe s škrlupom. Priporočamo, da nasade pred napovedanimi padavinami ponovno preventivno poškropite s kontaktnimi fungicidi. V obdobju pred cvetenjem svetujemo uporabo pripravkov kot so Polyram v odmerku 2,0 kg/ha, Syllit 400 SC v odmerku 1,9 L/ha, Alcoban v odmerku 0,75 kg/ha ali pripravek Delan PRO v odmerku 2,5 L/ha. V primeru napovedi večje količine padavin lahko tudi kombinacijo kontaktnih in anilinopirimidinskih pripravkov.

Sredstvo

Aktivna snov

Odmerek, konc.

Kontaktni fungicidi

Polyram DF

metiram

2,0 kg/ha

Syllit

dodin

1,9 L/ha

Delan pro

ditianon + kalijevi fosfonati

2,5 L/ha

Alcoban

ditianon

0,75 kg/ha

Anilinopirimidinski fungicidi

Chorus 50 WG

ciprodinil

0,45 kg/ha

Avalon

 

1,125 L/ha

Batalion 450 SC

 

 0,7-1,0 L/ha

Erune 40 SC s

 

1,125 L/ha

Laitane

 

1,125 L/ha

Mythos

 

1,5 L/ha

Pretil

 

1,125 L/ha

Pyramid

 

1,125 L/ha

Pyrus 400 SC

pirimetanil

1 L/ha

Scala

pirimetanil

1,125 L/ha

Faban

pirimetanil + ditianon

1,2 L/ha

 

Jablanova pepelovka (Podosphaera leucotricha)

V nasadih kjer ste imeli v preteklih letih močne okužbe z jablanovo pepelovko je priporočljivo, da v obdobju od brstenja do cvetenja izvajate preventivna škropljenje s pripravki na osnovi žvepla, ki zmanjšujejo infekcijski potencial glivice. Močljivo žveplo deluje šele pri temperaturah nad 15 °C, zato je v teh dneh na Primorskem idealen čas za njegovo uporabo. V ta namen lahko pred cvetenjem uporabite:   Cosan, Kumulus DF, Microthiol special, Pepelin, Thiovit jet, Sulfar in Vindex 80 WG v najvišjem dovoljenem odmerku 5 - 8 kg/ha,  Azumo WG v odmerku 7,5 kg/ha, Pol-sulphur 800 SC in Symbiotica fito Tekoče žveplo v odmerku 6 - 7,5 L/ha ter Vertipin v  odmerku 5 L/ha

 

Jablanov cvetožer (Anthonomus pomorum)

Zlasti na območju Brkinov bodite pozorni na pojav jablanovega cvetožera. Številčnost populacije škodljivca najlaže ugotovimo z metodo stresanja vej, pri čemer 100 vej otresemo v dežnik ali lovilno ponjavo. Če pri tem ulovimo več kot 20 – 30 hroščkov, lahko pričakujemo večjo škodo na cvetovih. Velikost populacije škodljivca lahko ocenimo tudi s pregledovanjem brstov ter štetjem vbodov in odloženih jajčec. V nasadih s slabšim cvetnim nastavkom proti škodljivcu ukrepamo le v primeru, da smo pri pregledu ugotovili več kot 20% brstov z vbodi ali več kot 15% brstov z odloženimi jajčeci. V nasadih z obilnejšim cvetnim nastavkom je prag višji v obeh primerih za 10% višji.

Za zatiranje cvetožera lahko uporabite pripravek ASSET FIVE v odmerku 0,96 L pri porabi vode največ 1500 L vode na ha. Priporočeni pH škropilne brozge je 5 do 6. Za doseganje ustreznega pH-ja škropilne brozge uporabite zakisevalce. Priporočeno je škropljenje v večernih urah, ker aktivna snov naravni piretrin na svetlobi hitro razpada. Učinkovitost in obstojnost sredstva povečamo z dodajanjem mineralnih olj. ASSET FIVE lahko na istem zemljišču uporabite največ dvakrat.

 

Kaparji, jajčeca rdeče sadne pršice in listnih uši

V Brkinih in na Tolminskem, kjer jablane dosegajo stadij mišjega ušesca ali stadij zelenih popkov (BBCH 54 – 55) oz. fenološko fazo C3 - D po Fleckingerju, je zdaj optimalni čas za uporabo pripravkov na osnovi mineralnih ali rastlinskih olj, ki zmanjšujejo populacijo kaparjev, rdeče sadne pršice in listnih uši. V ta namen lahko uporabite pripravke na osnovi parafinskega olja Frutapon ali Belo olje Karsia v odmerku 10 L/ha na meter višine krošnje oz. največ 30 L/ha ter Ovitex v odmerku 20 L/ha ali pripravek na osnovi olja oljne ogrščice Celaflor Naturen naravni insekticid za sadje, vrtnine in okrasne rastline – koncentrat v 3 % koncentraciji. Za doseganje večje učinkovitosti oljnih pripravkov je priporočena uporaba v oblačnem vremenu, v razmerah večje relativne zračne vlage in brezvetrju. Boljši nanos oljnih pripravkov dosežemo z dvakratnim škropljenjem vrst v nasprotnih smereh, ob veliki porabi vode 800-1000 L/ha.

jablana 1

jablana 2

Pripravila: Mojca Rot