Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

NUJNO OBVESTILO ZA IMETNIKE ŽIVALI, VKLJUČENE V INTERVENCIJO DOBROBIT ŽIVALI - VPIS IZDAJE ZDRAVIL V SEZNAM KOPROLOŠKIH ANALIZ (vpis v Volos) do 31.12.2023

datum: 20.12.2023

Po navodilih iz uredbe (Uredba o intervenciji dobrobit živali za leto 2023 (Uradni list RS, št. 166/22 in 113/23) v nadaljevanju DŽ) ste imetniki živali, vključeni v intervencijo DŽ, dolžni poskrbeti, da so podatki o izdaji zdravil vneseni v seznam koproloških analiz (vpis v Volos).

Seznam koproloških analiz je seznam, na katerega pooblaščene organizacije vnesejo datum koprološke analize, število vzorcev blata, potrebnost tretiranja živali, datum izdaje zdravila in povzročitelja okužbe. Jeseni mora biti koprološka analiza izdelana in podatki vneseni v seznam koproloških analiz najpozneje do 31. decembra 2023.  

V primeru pozitivnih rezultatov koprološke analize, ko je po strokovni presoji veterinarja potrebno opraviti tretiranje, sledi obvezen vpis:

  • v dnevnik veterinarskih posegov, ki ga hranite na kmetijskem gospodarstvu in
  • vpis datuma izdaje zdravil v seznam koproloških analiz na portalu Volos.

To velja za opravljene koprološke analize in tretiranja tako v spomladanskem kot v jesenskem terminu.

Vpis v seznam koproloških analiz opravi veterinar po navodilu ali obvestilu imetnika živali (vpis na portal Volos). Podatki o vnosih so vidni na portalu Volos ali jih preverite pri veterinarski organizaciji.

Dne 20.12.2023  smo preko SMS sporočil in e-pošte posredovali obvestilo vsem imetnikom živali, ki imate pomanjkljivo izpolnjen ali neizpolnjen seznam koproloških analiz (ni vpisa v Volos), kar za vas pomeni  znižanje plačil in sankcije. V primeru, da izdaja zdravil ni vpisana 1 x v letu,  bo plačilo za DŽ znižano za 20%. Če pa izdaja zdravil ni vpisana 2 x v letu, bo plačilo nižje za 40%.

Za pravilnost izpolnitve seznama koproloških analiz ste dolžni poskrbeti imetniki živali sami. Za sam vnos se obrnite na pooblaščeno organizacijo (veterinarja).

Skrajni rok, da zadevo uredite je 31. december 2023.

Dodatno obvestilo za tiste, ki ste oddali/prodali/zaklali/izločili živali po izpolnjenem obveznem obdobju trajanja paše in ste koprološko analizo opravili po tem, ko teh živali ni več bilo na vašem kmetijskem gospodarstvu: poskrbite in uredite umik teh živali na zahtevku z dopolnitvijo zbirne vloge. V nasprotnem primeru vam sledi sankcija na celotno izplačilo za DŽ.