Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Slope : Ocenjevanje žganj in likerjev 2023

datum: 18.12.2023

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica -Kmetijska svetovalna služba Sežana je v sodelovanju z društvom proizvajalcev Brkinskega slivovca in društvom proizvajalcev Kraškega brinjevca v Slopah na turistični kmetiji »Pri Filetu« organizirala že sedmo tradicionalno ocenjevanje žganj in likerjev.

Žganje in likerje  je ocenjevala sedemčlanska  strokovna komisija. Iz KGZS-zavoda Nova Gorica so bili: predsednica komisije Milena Štolfa, poleg nje  še članice  Danijela Volk, dr. Karmen Bizjak Bat, mag. Urška Klančar in člana  Srečko Horvat ter Vasja Juretič. Od dobrih poznavalcev žganj pa še Ivo Šuc iz Destilerije Pav. Pri izvedbi ocenjevanja so  pomagali Sara  Spačal Dovžak , Mirjam Furlan in Aleks Dariž.

Komisija je  v dveh dneh ocenila 49  vzorcev, od tega 22 žganj in 27 likerjev. Od žganj so bila vinska, tropinovci, slivova,  višnjevo, breskovo, travarice, medeno žganje, brinjevec in drnjulovec. Med likerji je bila pestrost še večja od oljčnega, zeliščnega,  biske, nešpljinega, češnjevega, hruškovega, žajbljevega, trnuljevega, liker iz jabolčnih pešk,  pa do  različnih medenih likerjev z dodatki.

Pridelovalci oz. ljubitelji žganj in likerjev, ki so dali vzorce na oceno so bili iz območja Primorske in tudi iz Srbije. Komisija je bila nad ocenjenimi vzorci tako žganj kot likerjev prijetno presenečena, saj je bilo večina vzorcev kakovostnih, kar tudi dokazujejo dosežene ocene.

Komisija je ocenjevala po 20 točkovnem sistemu, in sicer čistost, aromo, okus in harmoničnost.

Za žganja je pomembno, da so harmonična, prijetnega vonja in okusa, da nas ne zapeče, kar pomeni, da je potrebno poskrbeti že za kakovostno surovino, nadzorovati potek fermentacije in pozneje posvetiti veliko skrb destilaciji.
Pri likerjih pa je pomembno, da imajo aromo in okus po dodatkih , sadju oz. zeliščih po katerih je liker poimenovan. Dodatne arome ne smejo izstopat, pa tudi žganje mora biti visoke kakovosti brez napak,da dobimo liker kateri nam ostane v spominu še dolgo potem ko smo ga poskusili.
Za vse pa je pomembno kako vse te pijače stekleničimo in  ponudimo.  Steklenica naj bo steklena in kozarec na peclju , če je še pijača odlična in prijetna družba, potem lahko  ob pitju žganja ali likerja res uživamo.

Na prireditvi na turistični kmetiji »Pri Filetu« v Slopah  je bilo 14. decembra 2023 podeljenih  48 priznanj  od tega  35 zlatih, 12 srebrnih in 1 bronasto.

Za zlato medaljo je bilo potrebno doseči od 18,00 do 20,00 točk, srebrno 16,5 do 17,99 točk in za bronasto 15,00 do 16,49 točk. Priznanja je podelitev edini vitez žganja iz Slovenije Franc Jelušič.

Med žganji je najvišjo oceno 20,00 točk doseglo žganje iz tropin - trapa -refošk classic Marinka Rodica iz Trušk. Od likerjev pa je bil z oceno 20,00 točk ocenjen liker iz črnega trna - trnjulov liker Ljube Štok iz Povirja.

Čestitke pa veljajo vsem, ki so dali vzorce v oceno.

Po razglasitvi rezultatov, pogovoru  o ocenjenih vzorcih, so ob druženju  obiskovalci ocenjene vzorce tudi poskusili. Za popestritev večera pa nas je prijetno presenetila najmlajša med nami Klara Miše, ko je zaigrala na harmoniko.

Zahvala  gre tudi gostiteljem, turistični kmetiji »Pri Filetu«, ki nam že vsa leta pomaga pri organizaciji in pogostitvi na dogodku.

 


Pripravila: KSS Sežana – Milena Štolfa