Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo oljk

datum: 02.08.2023

Oljčna muha, pavje oko

V veliki večini oljčnikov pri zadnjem pregledu na vabah  nismo opazili povečane prisotnosti oljčne muhe. Izjeme so posamezni oljčniki  na območju Kozane, Vrtovina, Svetega Petra in Dekanov, kjer opažamo nekoliko povečano prisotnost škodljivke. Tudi pri pregledu vzorčenih plodov na posameznih lokacijah (Liminjan, Pivol, Strunjan in Sermin) opažamo povečano  poškodovanost plodov in sicer predvsem z jajčeci in ličinkami L1 stadija. Natančne podatki o ulovu muhe v oljčnikih in poškodbah na plodovih lahko preverite na naslovu www.kmetijskizavod-ng.si/oljcna-muha/

Oljkarjem na območjih kjer se je muha številčnejše pojavila (3 oziroma več muh/vabo na teden), priporočamo ukrepanje z zastrupljeno vabo po delu krošnje. V ekološki pridelavi oljk lahko uporabimo pripravek GF 120 v odmerku 1-1,2 l/ha. Poraba do 30 l škropilne brozge/ha. Pripravek GF 120 lahko v sezoni uporabimo 4x.

Za zmanjšanje populacije oljčne muhe lahko v sklopu ekološke pridelave uporabimo tudi sredstvo Naturalis na osnovi entomopatogene glive Bauveria bassiana v odmerku 2 l/ha. Dovoljenih je največ 5 tretiranj letno.

Kot kontaktni insekticid lahko proti odrasli muhi uporabimo tudi sredstvo  na osnovi deltametrina  Decis 2,5 EC v odmerku 0,5 l/ha. Z omenjenim sredstvom je dovoljeno ukrepati največ 2x na leto.

V oljčnikih, kjer aktivna poškodovanost plodov presega prag škodljivosti (več kot 10% plodov z odloženimi jajčeci in ličinkami prvega razvojnega stadija) priporočamo kurativno škropljenje po celi krošnji. Takšen ukrep je dovoljen le pri integrirani pridelavi oljk.

Ukrepamo lahko s sistemičnim sredstvom na osnovi acetamiprida Mospilan 20SG v odmerku 0,3 kg/ha. Sredstvo lahko uporabimo 1x letno. Omenjen pripravek deluje tudi proti marmorirani smrdljivki, ki jo opažamo v oljčnikih na celotnem območju pridelave oljk.

Po zadnjih padavinah priporočamo tudi obnovitev ukrepanja z odvračalnimi sredstvi. Kot odvračali  za oljčno muho sta za uporabo na oljki dovoljena pripravka Invelop White Protect na osnovi talka in Surround WP na osnovi kaolina, ki sta registrirana kot osnovni snovi za varstvo rastlin. Priporočamo, da škropivu dodate tudi enega od sredstev na osnovi bakra (Cuprablau Z ali Nordox), ki delujeta proti boleznim oljk in še dodatno odvračalno proti oljčni muhi.

Priporočamo redno spremljanje škodljivke s pomočjo feromonskih vab ali rumenih lepljivih plošč.

Bodite pozorni na karenco pripravkov! Pred uporabo sredstva pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!

 

V posameznih oljčnikih še vedno opažamo pojav glivične bolezni pavje oko. Glavni znaki pavjega očesa so okrogle sive pege na listih in močno odpadanje listov  v spodnjem delu krošnje. Na bolezen sta posebno občutljivi Istrska belica in Oblica.

Oljkarjem, kateri v svojih oljčnikih opažajo pojav bolezni, priporočamo, da prizadete oljčnike poškropijo s fungicidom.

AKTIVNA SNOV

FFS

ODMEREK

- bakrov oksiklorid

- bakrov oksiklorid

- bakrov oksid

- difenkonazol

 

Cuprablau-Z 35 WG

Cuprablau-Z 35 WP

Nordox 75 WG

Score 250 EC

 

1.6-2 kg/ha

2 kg/ha

1,25 kg/ha

0,5 l/ha

 

Pri ekološki pridelavi oljk je dovoljena le uporaba pripravkov na osnovi bakra.

Bakreni pripravki delujejo tudi proti oljkovi sivi pegavosti, sočasno ovirajo razvoj bakterije, povzročiteljice oljkovega raka in imajo odvračalen učinek proti oljčni muhi.

Bodite pozorni na karenco pripravkov! Pred uporabo sredstva pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!