Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo pečkarjev

datum: 21.04.2023

Jablanov škrlup, hrušev škrlup, jablanova pepelovka, jabolčna in hruševa grizlica

V Vipavski dolini so hruške že odcvetele (BBCH 69- 71). Zgodnje sorte jablan so v polnem cvetenju oziroma že odcvetajo, ostale sorte začenjajo cveteti (BBCH 62-65).

Kljub majhni količini padavin, ki so padle v zadnjih dneh ( > 10 mm), so bili na lokaciji Bilje listi pečkarjev dolgo omočeni, zardi česar so bili izpolnjeni pogoji za močne okužbe s škrlupom. Zaradi nestanovitnega vremena s padavinami, obstaja velika nevarnost za okužbe s škrlupom. Listi pečkarjev v tem obdobju hitro priraščajo in so zelo občutljivi za okužbe. Približno vsake tri dni zraste nov list, ki je izpostavljen okužbam in ga je potrebno pred padavinami zaščititi. Svetujemo, da spremljate količino padavin, ki izpira fungicidno oblogo ter na podlagi prirasta listne mase ocenite potrebo po ponovnem škropljenju.

Za preventivno zaščito hrušk v tem obdobju svetujemo uporabo kontaktnih fungicidov na osnovi ditianona kaptana in metrirama ali pripravkov na osnovi fluopirama in fluksapiroksada. Pripravki na osnovi  fluopirama (Luna experience in Luna care) delujejo tudi glivo Stemphylium sp., povzročiteljico  rjave  gnilobe plodov  hrušk.

V cvetočih nasadih jablan svetujemo uporabo kombinacije kontaktnih fungicidov na osnovi aktivne snovi ditianon in anilinopirimidinskih pripravkov.  Med cvetenjem odsvetujemo uporabo pripravkov na osnovi aktivne snovi kaptan.

V primeru obilnih in dolgotrajnih padavin, ki povzročijo izpiranje škropilne obloge ter omočenost listja več kor 96 ur, v nasadih  hrušk in jablan svetujemo uporabo sistemičnih (IBE) fungicidov v kombinaciji s kontaktnimi fungicidi. Škropljenje opravite takoj ko preneha deževati oz. ko razmere to dopuščajo.

Fungicidi za zatiranje škrlupa:

Sredstvo

Aktivna snov

Odmerek, konc.

Delan pro

ditianon + kalijevi fosfonati

2,5 L/ha

Alcoban

ditianon

0,75 kg/ha

Captan 80 WG

kaptan

2,0 kg/ha

Merpan 80 WDG

kaptan

1,88 kg/ha

Orthocide 80 WDG

kaptan

2,0 kg/ha

Scab 80 WG

kaptan

1,9 kg/ha

Scab 480 SC

kaptan

3,13 L/ha

Merplus

kaptan + kalijevi fosfonati

2,0 L/ha

Polyram DF

metiram

2,0 kg/ha

Luna experience

fluopiram

0,75 L/ha

Luna care

fluopiram + fosetil-Al

max. 3,0 kg/ha

Sercadis

fluksapiroksad

0,25 - 0,3 l/ha  

Sercadis plus

difenokonazol + fluksapiroksad

1,2 L/ha (oz. 0,7 L/10.000 m² listne površine)

Difol

difenkonazol + folpet

3,5 L/ ha

Anilinopirimidinski fungicidi

Chorus 50 WG

ciprodinil

0,45 kg/ha

Pyrus 400 SC

pirimetanil

1 L/ha

Mythos

pirimetanil

1,5 L/ha

Scala

pirimetanil

1,125 L/ha

Batalion 450 SC

pirimetanil

0,7 -1 L/ha

Faban

pirimetanil + ditianon

1,2L/ha

Sistemični (IBE) fungicidi

Score 250 EC

difenkonazol

0,2 L/ha

Difcor 250 EC

difenkonazol

0,2 L/ha

 

difenkonazol

 

Revyona

mefentriflukonazol

1,3 L/10.000 m2 tretirane površine listne stene, pri čemer je največji dovoljeni odmerek 2 L/ha

         

 

V nasadih, kjer imate težave z jablanovo pepelovko lahko uporabite naslednje pripravke: Luna experience v odmerku 0,75 L/ha, Luna Care v odmerku 1kg/m višine krošnje (maks. 3,0 kg/ha),  Stroby WG v odmerku 0,2 kg/ha, Zato 50 WG v odmerku 0,10-0,15 kg/ha, Tercel v odmerku 2,5 kg/ha, Sercadis v odmerku 0,25 kg/ha ali Sercadis plus v odmerku 0,72 L/ha ali pripravek  Revyona v odmerku 1,3 L/10.000 m2 tretirane površine listne stene, pri čemer je največji dovoljeni odmerek 2 L/ha. V ostalih nasadih, kjer prevladujejo na pepelovko občutljive sorte (Idared, Jonagold,..) priporočamo, da škropilni brozgi dodate sredstva na osnovi močljivega žvepla (Cosan, Kumulus DF, Microthiol specilal, Pepelin, Thiovit jet, Vindex 80 WG, Microthiol disperss, Vertipin, Pol-Sulphur 800 SC  ali  Symbiotica Fito) v odmerku 3 kg/ha. Pred škropljenjem je potrebno porezati plesnive poganjke in jih odstraniti iz nasada.

 

Po cvetenju je čas za zatiranje grizlic. Prag škodljivosti je presežen, če se v obdobju od začetka do konca cvetenja na belo lepljivo ploščo ujame več kot 30 osic. V nasadi hrušk in jablan za zatiranje grizlic lahko po cvetenju uporabite pripravek Mospilan 20 SG v 0,04 % konc.. V nasadih jablan za ta namen lahko uporabite tudi pripravek Neemazal T/S v odmerku 1,5 L na meter višine krošnje;  največji dovoljen odmerek je 4,5 L/ha.

Pri uporabi čebelam nevarnih sredstev, je potrebno odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja.

 

 

Pripravila: Mojca Rot