Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Zavod sodeloval pri drugem študijskem obisku EIT Food Hub Slovenija »Deep dive Vipavska dolina«

datum: 11.10.2022

Konec septembra se je odvil dvodnevni študijski obisk EIT Food Hub Slovenija »Deep dive Vipavska dolina«, na katerem je sodeloval tudi Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica.

Dvodnevni terenski študijski forum »Deep Dive Vipavska dolina 2022« je potekal v sredo, 28. septembra 2022, in v četrtek, 29. septembra 2022. Izvedeni so bili kar štirje različni dogodki, ki so združili več kot 20 različnih govorcev in povezali več kot 100 različnih udeležencev.

V sklopu foruma je bila za študentke in študente ter drugo zainteresirano javnost organiziran dogodek »Spoznaj vipavske agro-food startupe«. Slednjega je moderiral  vodja EIT Food Hub Slovenija izr. prof. dr. Aleš Kuhar s Katedre za agrarno ekonomiko, politiko in pravo Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, v sklopu dogodka pa so bili predstavljeni agro-food startupi z Vipavske doline, Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, Vina Bric - Frlanova kmetija, Uroš in Valentina, Santei vina, Golden ring siri in Pivovarna Pelicon.

Sicer pa so si študentje pobliže ogledali štiri partnerska podjetja (Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Leone, Mlinotest in Fructal), kjer so se seznanili z njihovim delovanjem, podjetniškimi izzivi in temami za pripravo refleksije ki so jo predstavili na Javnem forumu “Vipavsko agroživilstvo: kje, kam, kako?”. Pri nas so se seznanili s problematiko namakanja in oskrbe z vodo, pri ostalih podjetjih pa o uporabi sladkorjev v proizvodnji, pa tudi energentov.

Na javnem forumu so ugotovitve in predloge rešitev pokomentirali Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina, Marina Pintar, dekanja Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Branimir Radikon, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, Janez Rebec, predsednik Zbornice Kmetijskih in živilskih podjetij na GZS, Brigita Habjan Štolfa, direktorica Regionalne razvojne agencije ROD Ajdovščina in Primož Artač, direktor podjetja TOSLA Nutricosmetics.

 

Foto: Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani