Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

4. upravni odbor projekta ECOVINEGOALS

datum: 06.06.2022

V mestu Bar v Črni gori je od 24. do 27. maja potekal 4. upravni odbor projekta ECOVINEGOALS (»Upravljanje in dejavnosti v ekoloških vinogradih kot podlaga za pripravo pokrajinskih strategij«). Organizator srečanja je bila Občina Bar, udeležili pa sva se ga dr. Karmen Bizjak Bat, vodja projektne skupine, in Majda Brdnik, specialistka za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica. Na sestanku smo (fizično ali preko spletne platforme) sodelovali predstavniki vseh partnerskih organizacij ter predstavnica skupnega sekretariata Interreg Adrion.

Prva dneva srečanja sta bila namenjana predstavitvam projektnih partnerjev o izvedenih aktivnostih in morebitnih težavah ali pomislekih, ki se pojavljajo pri izvajanju projekta. Vse predstavitve so izpostavile kompleksnost procesa agroekološkega prehoda in razlike med izbranimi pilotnimi območji glede izvajanja agroekoloških praks, analize krajine in stopnje aktivnega sodelovanja deležnikov. Te posebne značilnosti vsakega območja je treba upoštevati pri opredelitvi lokalnih akcijskih načrtov in transnacionalne strategije za agroekološki prehod vinogradniških območij na območju Jadransko-Jonski regiji. Partnerji smo razpravljali tudi o komunikacijskih kanalih ter novih idejah in načinih za povečanje prepoznavnosti izidov projekta in izsledkov za podporo agroekološkemu prehodu.

Prestavitvam je sledil ogled vinorodne pokrajine Crmnica, pilotnega območja Črne gore, kjer prevladuje avtohtoni vinski sorti Vranac in Kratošija, družinsko vodene kleti Kopitović, črnogorskega dela nacionalnega parka Skadarskega jezera in trdnjave Besac. Tu smo izvedeli veliko o nacionalnem vinogradniško-vinarskem podjetju Plantaže, ki ima v lasti največji neprekinjeni vinograd v Evropi, ki se nahaja na Ćemovskem Polju in obsega 2.300 ha z okoli 11,5 milijona trt. Ta vinograd proizvaja večino vina Vranac, pridelanega v Črni gori in ga distribuira po vsem svetu.

Velika zahvala za uspešno srečanje gre našemu gostitelju Občini Bar za gostoljubje, ki je skupaj s slikovito pokrajino in zanimivimi kraji ter možnostjo srečanja z našimi ECOVINEGOALS partnerji poskrbel za nepozabno srečanje, ki nas je vse navdihnilo, da bomo z navdušenjem nadaljevali in verjamem tudi dosegli cilje projekta.

 

Napisala: dr. Karmen Bizjak Bat

Fotografije: Ana Živanović, Majda Brdnik