Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo hrušk in jablan

datum: 15.04.2022

Jablanov škrlup, jablanova pepelovka, listne uši, hruševa grizlica, hrušev ožig

Napotki za varstvo sadnega drevja z dne 15. april 2022

Hruške in jablane:

Hruške so na Primorskem v fazi polnega cvetenja (BBCH 65), zgodnje sorte hrušk že odcvetajo (BBCH67-69), najbolj zgodnje sorte pa so že v fazi debeljenja plodičev. V nižinskih legah v Vipavski dolini, v Brkinih in na Tolminskem  so jablane v fenofazi rožnatega popka (BBCH 57), oziroma balonskega stadija (BBCH 59). Na izpostavljenih legah v Vipavski dolini začenjajo cveteti (BBCH 61-62), zgodnejše sorte jablan pa že dosegajo fenofazo polnega cvetenja.

Ob zadnjih padavinah smo na objektnih stekelcih zabeležili manjši izbruh askospor jablanovega škrlupa.  Zaradi majhne količine padavin in kratkotrajne omočenosti listov kljub temu niso bili izpolnjeni pogoji za okužbe s škrlupom. Priporočamo, da nasade hrušk in jablan pred naslednjimi padavinami zaščitite s kontaktnimi fungicidi na osnovi metirama (Polyram DF), ditianona (Delan pro, Alcoban) ali kombinacije metirama in anilinopirimidinskih pripravkov (Chorus, Mytos, Pyrus,…).  V kolikor bodo padavine obilne in omočenost listja daljša, lahko pričakujemo velike izbruhe askospor ter močne okužbe s škrlupom. V takem primeru svetujemo, da opravite škropljenje takoj po zaključku padavin s kombinacijo ditianona (Delan pro, Alcoban) in  sistemičnega fungicida na osnovi  difenokonazola (Score, Difcor,..).

Sredstvo

Aktivna snov

Odmerek, konc.

Polyram DF

metiram

2,0 kg/ha

Delan pro

ditianon + kalijevi fosfonati

2,5 L/ha

Alcoban

ditianon

0,75 kg/ha

Chorus 50 WG

ciprodinil

0,45 kg/ha

Pyrus 400 SC

pirimetanil

1 L/ha

Mythos

pirimetanil

1,5 L/ha

Scala

pirimetanil

1,125 L/ha

Batalion 450 SC

pirimetanil

0,7 -1 L/ha

Pyramid

pirimetanil

1,125 L/ha

Faban

ditianon + pirimetanil

1,2 L/ha

Score 250 EC

difenokonazol

0,2 L/ha

Difcor 250 EC

difenokonazol

0,2 L/ha

Mavita 250 EC

difenokonazol

0,2 L/ha

Duaxo koncentrat 

difenokonazol

1,1 L na višinski meter krošnje/ha ( Max. 3,3 /ha)

Jablanova pepelovka (Podosphaera leucotricha)

V nasadih, kjer imate težave z jablanovo pepelovko lahko uporabite naslednje pripravke: Luna experience v odmerku 0,75 L/ha, Luna Care v odmerku 1kg/m krošnje (maks. 3,0 kg/ha),  Stroby WG v odmerku 0,2 kg/ha, Zato 50 WG v odmerku 0,10-0,15 kg/ha, Zato plus v odmerku 2,5 kg/ha, Tercel v odmerku 2,5 kg/ha ali pripravek Sercadis v odmerku 0,25 kg/ha ali Sercadis plus v odmerku 0,72 L/ha. V ostalih nasadih, kjer prevladujejo na pepelovko občutljive sorte (Idared, Jonagold,..) priporočamo, da škropilni brozgi dodate sredstva na osnovi močljivega žvepla (Cosan, Kumulus DF, Microthiol specilal, Pepelin, Thiovit jet, Vindex 80 WG, Microthiol disperss, Vertipin, Pol-Sulphur 800 SC  ali  Symbiotica Fito) v odmerku 3 - 7 kg/ha. Pri uporabi pripravkov na osnovi žvepla upoštevajte, da je njegovo delovanje učinkovito pri temperaturah nad 15 °C.

Listne uši

V nasadih jablan, ki še ne cvetijo je še čas za zatiranje listnih uši. V kolikor opažate povečano prisotnost mokaste jablanove uši in presežen prag škodljivosti (1 – 2 koloniji na 100 pregledanih cvetnih šopov), lahko pred cvetenjem opravite škropljenje. V ta namen lahko uporabite pripravka na osnovi aktivne snovi flonikamid Teppeki ali Afinto v odmerku 0,14 kg/ha ali pripravek Neemazal T/S  v odmerku 1,5 L/ha na meter višine krošnje (največji dovoljen odmerek je 4,5 L/ha). Za zatiranje mokaste jablanove uši lahko uporabite tudi pripravek Sivanto prime v največjem dovoljenem odmerku  0,4 L/ha, kar zadostuje za zaščito nasadov do največ 2 m višine krošnje, zato je primeren predvsem za uporabo v mladih nasadih.

Hruševa grizlica (Hoplocampa brevis) in jabolčna grizlica (Hoplocampa testudinea)

Takoj po cvetenju bo čas za zatiranje grizlic. Prag škodljivosti je presežen, če se v obdobju cvetenja na belo lepljivo ploščo ujame več kot 30 osic. V primeru, da v nasadu ugotovite presežen prag škodljivosti, lahko za zatiranje hruševe in  jabolčne grizlice uporabite pripravek Mospilan 20 SG v 0,04 % konc. V nasadih jablan lahko za ta namen uporabite tudi pripravek Neemazal T/S v odmerku 1,5 L na meter višine krošnje;   največji dovoljen odmerek je 4,5 L/ha.

Hrušev ožig (Erwinia amylovora)

Ob padavinah v času cvetenja hrušk in jablan obstaja nevarnost za okužbe s hruševim ožigom, še posebej na območju Renče- Vogrsko, kjer je bolezen prisotna. Za preprečevanje primarnih okužb lahko med cvetenjem uporabite pripravke Amylo – X, Serenade ASO, Luna Care ali Aliette flash. V zares ugodnih pogojih za okužbe z hruševim ožigom je smiselna tudi uporaba pripravkov na osnovi bakra kot so Kocide 2000, Cuprablau Z 35 WG ali  Nordox 75 WG.

Pripravila: Mojca Rot

 

Hruške v polnem cvetenju Bela plošča za spremljanje jabolčne grizlice Jabolčna grizlica na cvetu jablane