Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

PRIPOROČILA ZA PRIDELOVALCE SADIK IN ZELJNIH GLAV (Brassica olearacea var. capitata) ZA OMEJEVANJE ČRNE ŽILAVKE KAPUSNIC (Xanthomonas campestris pv. campestris)

datum: 01.02.2022

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je v sodelovanju z Kmetijskim inštitutom Slovenije, Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije izdal Priporočila za pridelovalce sadik in zeljnih glav (Brassica olearacea var. capitata) za omejevanje črne žilavke kapusnic (Xanthomonas campestris pv. campestris).

Črna žilavka je gospodarsko pomembna bolezen kapusnic, ki jo povzroča bakterija Xanthomonas campestris pv. campestris (Xcc), pojavlja se na različnih kapusnicah. Največjo gospodarsko škodo povzroča na glavnatem zelju, največ težav povzroča pridelovalcem kislega zelja zaradi počenih žil. Obolele glave so neprimerne za trženje. Bolezen črne žilavke kapusnic se v Sloveniji pojavlja vse pogosteje, predvsem zaradi vse pogostejših vlažnih in vročih poletij. Bakterije se ohranjajo v in na semenu, preživijo tudi v tleh na rastlinskih ostankih in to več let. Okuženi rastlinski ostanki predstavljajo vir okužbe v naslednjih letih. Težave se lahko stopnjujejo, če so v kolobar vključene tudi druge kapusnice.

 

črna žilavka kapusnic

 

Za več informacij o črni žilavki kapusnic in njenem omejevanju vam prilagamo datoteko s priporočili.

Priporočila za pridelovalce zelja za omejevanje črne žilavke 25012022.pdf