Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Strokovna ekskurzija v okviru projekta Izobraževanje o sonaravni živinoreji in okolju

datum: 03.08.2021

V okviru projekta Izobraževanje o sonaravni živinoreji in okolju, ki ga soustvarjamo skupaj s partnerji Ljudska univerza Postojna, Ljudska univerza Ilirska Bistrica ter nosilci kmetij Timotej Kovač, Andrej in Aleš Sedmak, Sandi Tomšič, Danilo Sojer in Uroš Benec, smo sodelovali pri izpeljavi še ene izmed projektnih aktivnosti, in sicer strokovni ekskurziji v osrednjo Istro, v Pazin na Hrvaško. Zanimiv strokovni dogodek je vsebinsko nadgradil in popestril pretekle projektne aktivnosti, ki smo jih izvedli v obliki delavnic, ogledov dobrih praks, dni odprtih vrat na kmetijah in izobraževanj.

Dogodek je bil namenjen ogledu dobre prakse delovanja Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), ki je primer celovitega povezovanja javnih institucij in kmetijskih gospodarstev na področju kmetijstva, izobraževanja o kmetijstvu in okolju ter razvoja podeželskih območij in krepitvi verige vrednosti deležnikov, kar partnerji zasledujemo tudi v našem skupnem projektu.

Strokovne ekskurzije, ki je potekala v skladu z veljavnimi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, se je udeležilo 21 udeležencev. V Pazinu nas je sprejel Gordan Šubara, vodja Centra za trajnostni razvoj živinoreje Istre AZRRI, ki je bil že v preteklem letu eden izmed naših zunanjih predavateljev v okviru izobraževanj, namenjenih strokovni javnosti. Ogledali smo si njihov obrat za zorenje in predelavo mesa, nato smo si na Gortanovem hribu v bližini Pazina ogledali hleve za rejo istrskega goveda. V Edukacijsko gastronomskem centru je sledila predstavitev delovanja centra in pokušina jedi iz lokalnih surovin na izviren način. Obisk in ogled prakse v tujini je bila zelo dobra priložnost za izmenjavo mnenj, strokovnih pristopov ter predvsem prikaz zglednega povezovanja in utrjevanja lokalnih proizvodov in proizvajalcev ter panog.

V okviru skupnega projekta, ki se zaključi v letošnjem oktobru, se bo v avgustu in septembru izvedlo še dve strokovni izobraževalni delavnici na eni izmed partnerskih kmetij, pripravili bomo predstavitveni video, priročnik izobraževanj ter zaključno prireditev, ki bo zaokrožila dvoletna prizadevanja, kako sonaravno kmetovanje, ki poudarja lokalne proizvode ter skrb za naše okolje, približati čim širši javnosti.