Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Na Primorskem je še čas za setev ozimnih žit

datum: 05.11.2018

V Sloveniji lahko sejemo seme vseh sort ozimnih žit, ki so v EU registrirane in so vpisane na evropsko sortno listo. Na trgu je zato ponujenih veliko število krušnih in krmnih sort pšenice z različnimi lastnostmi, zato je zelo pomembno, da se pred nakupom pozanimate o primernosti sorte za vaš namen pridelovanja in vaše rastne razmere.

Pri setvi ozimne pšenice za trženje priporočamo setev priporočenih krušnih sort pšenice, katerih zrnje dosega kakovostni razred A, B1 in B2.

Zelo pozne sorte niso primerne za lahka, suši podvržena tla, prav tako pa sorte in vrste z visoko slamo niso primerne za vetrovne lege. Na težjih kislih tleh je za krmo bolje sejati tritikalo kot ječmen.

Za Primorsko so najbolj primerne srednje zgodnje sorte, ki napolnijo zrnje pred običajnimi sušnimi razmerami koncem junija. Kjer dela škodo divjad je bolje sejati resnice.

V pregledinicah si lahko ogledate podrobnejši opis sort ozimnih žit, ki so izbrane na podlagi ugodnih večletnih rezultatov preizkušanj glede na višino in kakovost pridelka, ki jih je pripravil Kmetijski inštitut Slovenije.

 

OPIS SORT OZIMNIH ŽIT uvod

OPIS SORT OZIMNIH ŽIT tabela

 

O Tehnologiji pridelave ozimin (pšenice in ječmena) lahko preberete več pod rubriko strokovnih vsebin pod panogo POLJEDELSTVO in ZELENJADARSTVO.