Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

V pridelavi žganja opažamo velik napredek

datum: 02.10.2018

V soboto smo namreč v okviru Kmetijske tržnice v Ilirski Bistrici pridelovalcem žganja podelili kar 22 zlatih priznanj, poleg tega pa še 5 srebrnih in 4 bronasta priznanja, kar priča o visoki kakovosti žganj. »Od prvih ocenjevanj pa do danes je viden velik napredek, saj žganj z napakami skoraj ni več«,

pravi predsednica, sicer tričlanske strokovne komisije iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, Milena Štolfa. Na ocenjevanju je letos sodelovalo 34 vzorcev žganj v štirih kategorijah – sadna žganja, slivova žganja, brinjevci in posebna žganja.

Med sadnimi žganji je najvišjo oceno dosegla viljamovka Franca Jelušiča iz Slop, med posebnimi žganji je bilo najboljše grozdno žganje iz sorte muškat Milana Brčina iz Portoroža. Najboljši brinjevec je pridelal David Gvardjančič iz Račic, med slivovimi žganji pa  je bilo najboljše žganje Angela Segulin iz Slop. Med posameznimi kategorijami je komisija izbrala žganja z najvišjo oceno in pridelovalcem  podelila poleg zlatih priznanj  še posebne plakete.

Vsi so poleg priznanj prejeli tudi priložnostno darilo – posebno polnitev slivovca iz Brkinov in kozarček ob obeležitvi 110 letnice žganjekuhe v Brkinih.

V okviru Kmetijske tržnice, pri organizaciji katere že vrsto let sodeluje tudi Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, je sicer potekalo več zanimivih dogodkov. Sodelovali smo tudi v aktivni razpravi na temo »Stanje in trendi kmetijstva na Primorskem« ter obiskovalcem predstavili našo široko in raznovrstno ponudbo, ki zajema program sadnih sadik DREVESNICE BILJE, program ušesnih znamk za označevanje goveda, dobnice in prašičev ter celostno ponudbo za sirarje »Od mleka do sira«.

 

068 (002).JPG072 (002).JPG067 (002).JPG075 (002).JPG