Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Delavnica na temo pridelave kraških začimbnic požela veliko zanimanja

datum: 02.07.2018

Konec junija smo v sodelovanju z Društvom kmetic sežanske regije na zeliščno-etnološki domačiji Belajevih v Kačičah organizirali delavnico o tehnologiji pridelave in predelave kraških začimbnic. V učno - doživljajskem zeliščnem vrtu so udeleženci lahko spoznali in si ogledali kar 150 vrst zdravilnih rastlin, začimbnic in divje raslih užitnih rastlin.

Na domačiji Belajevih je gospa Andrejka Cerkvenik pred leti uredila učno - doživljajski vrt z zelišči. Danes ima najbogatejšo zbirko, ki predstavlja preko 150 vrst  zdravilnih rastlin, začimbnic in divje raslih užitnih rastlin. Rdečo nit na domačiji predstavlja kraški šetraj oz. »žepk« po kraško.

Po strokovnem opisu vseh začimbnic so se prisotni sprehodili po tematsko urejenem vrtu. Gospa Andrejka je ob vsaki rastlini razložila njeno uporabnost in zdravilno moč z vidika dognanj sodobne znanosti in po izkušnjah ljudskega zdravilstva. Sedaj je pravi čas za žetev kraškega  šetraja, tako so  tudi udeleženci imeli priložnost obrezati nekaj grmov.

Delavnico smo zaključili z degustacijo zeliščnega čaja, aromatiziranega vina s kraškim šetrajem in prigrizkom s kraškim šetrajem.

Kačiče -delavnica 28.6_ (002).jpgKačiče -sivka 28.junij 2018 (002).jpgkačiče-delavnica -sušenje (002).jpgKačiče-Belajeva domačija -njiva kraški šetraj sivka smilj._ (002).jpgkraški šetraj 28.junij 2018 (002).jpgKačiče-delavnica2 (002).jpg