Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo češenj

datum: 09.06.2017

Plodova vinska mušica, navadna sadna gniloba

Varstvo sadnega drevja

Obvestilo za varstvo pri pridelavi sadja z dne 9. junij 2017

OBVESTILO O VARSTVU ČEŠENJ

Plodova vinska mušica

Plodova vinska mušica lahko povzroči večjo škodo zlasti na poznih sortah češenj. Glede na izkušnje iz preteklih let svetujemo večjo pozornost pri varstvu omenjenih sort češenj. V nasadih kjer bi se lahko pojavila škoda, svetujemo zatiranje škodljivca z insekticidnimi pripravki.

Izbor sredstev in termin škropljenj prilagodite času zorenja češenj. Poleg škropljenja svetujemo tudi izvajanje drugih ukrepov, ki pripomorejo k zmanjšanju škode v nasadih. Med te ukrepe sodi zlasti pravočasno obiranje zrelih plodov, odstranjevanje gnilih in razpokanih plodov z dreves in iz nasada ter masovni ulov plodove vinske mušice na prehranske vabe.

Prezreli ali razpokani plodovi dodatno privabijo škodljivca zato jih je potrebno pobrati in odstraniti iz nasada. Ker bi se lahko v rastlinskih ostankih razvile odrasle mušice je priporočljivo plodove spraviti v prozorne vreče, jih tesno zavezati in pustiti na soncu. Zaradi visoke temperature, ki se razvije v vreči propadejo vse razvojne faze plodove vinske mušice. Omenjeni postopek imenujemo solarizacija.

Pripravki namenjeni zatiranju plodove vinske mušice:

Sredstvo Odmerek ali koncentracija Karenca (dni)
Imidan 50 WG 1,5 kg/ha 14
Spada 200 EC 2,5 l/ha 14
*Laser 240 EC 0,3 l/ha (pri porabi vode do 1500 l/ha) 7

*Pripravku je bilo izdano izredno dovoljenje za nujne primere in velja od 1.5.2017 do 1.9.2017.

Sredstva so čebelam nevarna zato je treba pred uporabo odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja! Bodite pozorni na karenco pripravkov.

 

Navadna sadna gniloba (Monilia fructigena)

Zaradi padavin v preteklih dneh lahko pride do pojava sadne gnilobe na češnjah in višnjah. Gnili plodovi privabijo plodovo vinsko mušico, ki lahko naredi dodatno škodo v nasadu. Gnitje plodov zmanjšamo z uporabo spodnjih pripravkov.

Sredstvo Odmerek ali koncentracija Karenca (dni) Uporaba na
Luna experience najvišji dovoljeni odmerek 0,6 l/ha 7 češnje, višnje
Rovral aquaflo 1,5 l/ha 3 češnje
Switch 62,5 WG 0,08 % 7 češnje
Teldor Plus 0,5 l/ha 3 češnje
Teldor SC 500 0,5 l/ha 3 češnje

Pazite na varstvo čebel. Omenjena sredstva sicer niso strupena za čebele, priporočamo pa, da zaradi morebitnega odvračalnega učinka z njimi škropite v večernem času, ko na cvetovih ni čebel. Pred uporabo sredstva pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!

 

Pripravil: dr. Marko Devetak