Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo jablan in hrušk

datum: 28.07.2017

Škrlup in jabolčni zavijač

Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 28. julij 2017

OBVESTILO O VARSTVU JABLAN IN HRUŠK

Škrlup

Še naprej priporočamo redna škropljenja proti škrlupu, priporočeni razmiki med škropljenji so v tem času 10 – 14 dni. Prilagoditi jih je potrebno lokalnim vremenskim razmeram in zdravstvenemu stanju nasadov. V tem času svetujemo uporabo kontaktnih fungicidov na osnovi snovi aktivne snovi kaptan. Uporabite lahko pripravke: Merpan 80 WDG, Orthocide 80 WG, Scab 480 SC ali Scab 80 WG.

Jabolčni zavijač

V tem tednu smo zabeležili velik ulov jabolčnega zavijača na območju Brkinov (Čelje) ter na nekaterih lokacijah v Vipavski dolini (Prvačko polje in Miren). Škropljenje proti jabolčnem zavijaču svetujemo na območjih, kjer je presežen prag škodljivosti ter je od zadnjega škropljenja minilo več kot 14 dni. Uporabite lahko naslednje pripravke: Coragen v odmerku 0,27 L/ha, Affirm v odmerku 4 kg/ha, Calypso SC 480 v odmerku 0,3 L/ha, Mospilan 20 SG, Mospilan SG ali Moksycan 20 SG v 0,04 % konc., Delegate 250 EG v odmerku 0,3 kg/ha, Imidan 50 WG v odmerku 1 kg/ha, ali pripravek Steward v odmerku 225 g/ha.

Pri uporabi sredstev, ki so čebelam nevarna je potrebno pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Upoštevati je potrebno tudi vodne in druge varnostne pasove.

Pripravila: Mojca Rot