Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo jablan in hrušk

datum: 11.08.2017

Škrlup in jabolčni zavijač

Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 11. avgust 2017

Škrlup

Za zaključna škropljena proti škrlupu dajemo prednost fungicidom, ki imajo dobro delovanje na skladiščni škrlup in ostale skladiščne bolezni. Za ta namen lahko uporabite naslednje pripravke: THIRAM 80 WG v odmerku 3kg/ha (35 dni karence), ZATO 50 WG v odmerku 0,1- 0,15 kg/ha (21 dni), ZATO PLUS v odmerku 1,9 kg/ha (35 dni), FLINT v odmerku 0,1- 0,15 kg/ha (21 dni), MERPAN 80 WDG v odmerku 1,88 kg/ha (28 dni), ORTHOCIDE 80 WG v odmerku 2 kg/ha (28 dni), SCAB 80 WG v odmerku 1,9 kg/ha (21 dni) ali SCAB 480 SC v odmerku 3,13 L/ha (21 dni). Za zaščito plodov, ki si namenjeni dolgotrajnemu skladiščenju posebej priporočamo, da zadnje škropljenje opravite s pripravkoma BELLIS v odmerku 0,8 kg/ha (7 dni karence) ali GEOXE v odmerku 0,15 kg/ha (3 dni).

Pazite na karenco uporabljenih sredstev, izbor sredstev prilagodite času zorenja posameznih sort jabolk.

Jabolčni zavijač

Sadjarjem priporočamo, naj bodo pozorni na ulov jabolčnega zavijača in pojav črvivosti v obdobju tik pred obiranjem jabolk in hrušk. V zadnjem tednu smo zabeležili velik ulov jabolčnega zavijača na območju Šempetra pri Gorici. Škropljenje proti jabolčnem zavijaču svetujemo v nasadih, kjer je presežen prag škodljivosti ter je od zadnjega škropljenja minilo več kot 14 dni. Pri škropljenju dajemo prednost pripravkom s krajšo karenco. Za zatiranje jabolčnega zavijača svetujemo uporabo naslednjih pripravkov: AFFIRM v odmerku 4 kg/ha, DELEGATE 250 EG v odmerku 0,3 kg/ha, STEWARD v odmerku 225 g/ha. Vsi našteti pripravki imajo 7 dni karence.

Pri uporabi sredstev, ki so čebelam nevarna je potrebno pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Upoštevati je potrebno tudi vodne in druge varnostne pasove. Pazite na karenco uporabljenih sredstev, izbor sredstev prilagodite času zorenja posameznih sort jabolk.

Pripravila: Mojca Rot