Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Z Brkinskimi sadjarji na strokovni ekskurziji po Baranji

datum: 03.07.2017

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, izpostava Ilirska Bistrica, je za člane Društva Brkinskih sadjarjev, Strojni krožek Burja in Društvo lastnikov gozdov Vrhe - Vremščica v sodelovanju s turistično agencijo Ideja turizem iz Sežane, 23. in 24. junija 2017 organizirala DVODNEVNO STROKOVNO EKSKURZIJO PO BARANJI.

Naša pot se je začela v Ilirski Bistrici, vodila pa nas je do Đakova kjer smo si ogledali kobilarno. Z rejo konj se ukvarjajo že 511 let. V začetkih so redili le arabske konje, danes pa samo lipicance. Hleve imajo na dveh lokacijah. Usmerjeni so v dresurno jahanje in vprežni šport. Njihova jahalnica je največja na Hrvaškem, meri 4200m2.

Iz kobilarne smo pot nadaljevali do vinske kleti ob katedrali v Đakovem, kjer smo poskušali 3 vzorce vin. »Podjetje Mašno vino« obdeluje 30 ha vinogradov. Največ imajo sorte graševina, sledijo traminec, chardonnay in cabernet sauvignon. Poleg pa pridelujejo še vinjak iz sorte traminec. Po degustaciji smo si ogledali katedralo, ki jo je dal zgraditi škof Strossmayer.

Pot smo nadaljevali do sadjarsko poljedelske kmetije Cestar Mrzović. Obdelujejo 5 ha sadovnjaka, površine pa nameravajo povečati na 20 ha. Trenutno pridelujejo dve sorti – zlati delišes in idared. Urejeno imajo namakanje, sadovnjak pa pokrit s protitočno mrežo. Kot pri nas imajo težave z divjadjo zato je nasad ograjen z mrežo. Jabolka prodajajo trgovskim verigam v box paletah saj se tako izognejo stroškom embalaže in pakiranja. Odkupna cena je 2,30 Kn/kg. Čez leto je na kmetiji 5 zaposlenih, ob delavnih konicah pa najamejo še dodatno delovno silo. Poleg sadovnjakov obdelujejo še 300 ha njiv posajenih s pšenico in oljno repico. Po degustaciji domačih dobrot, jabolčnega soka in žganja smo se odpeljali do hotela v Belem Manastiru, kjer smo v restavraciji Etno selo imeli večerjo.

Drugi dan smo imeli prvi postanek na sadjarski kmetiji Bašič. Obdelujejo 17,5 ha sadovnjakov, od tega 11,5 ha jablan, sorte idared, zlati delišes, topaz, mutsu, jonagold in braeburn, poleg pa še 6 ha hrušk, sorte abate fetel, viljamovka in conference. Urejeno imajo namakanje in nasad pokrit z mrežo. Po pokušini jabolčnega soka in žganja smo se odpeljali do kraja Batina, kjer smo si ogledali spomenik Batinske bitke.

Naslednji postanek smo imeli v Destileriji Kneževi vinogradi. Organizirani kot zadruga, skupno obdelujejo cca 30 ha sadovnjakov. Žganje pridelujejo na tradicionalen način z dvakratno destilacijo, iz 14 do 16 kg sadja dobijo 1l žganja. Poleg čistih žganj pridelujejo tudi likerje. Po degustaciji smo se odpeljali do vasi Suza do g.Hrvoja Matijeviča, kjer se ukvarjajo s pridelavo suhomesnatih izdelkov, od katerih je »Barjanski kulen« geografsko zaščiten. To je fermentirana trajna salama, proizvedena iz svinjskega mesa, začinjenega z mleto papriko, belo čebulo in poprom, napolnjena v svinjsko slepo črevo. Da se razvije aroma, sušijo po naravni poti 6 do 7 mesecev. Vsi njihovi izdelki so dimljeni. Na kmetiji obdelujejo še 25.000 trsov vinske trte ,sorte graševina, traminec, muškat, cabernet sauvignon in merlot.

Po ogledu kleti ter pokušine suhomesnatih izdelkov in vina, smo pot nadaljevali do vinske kleti Kalazič v Batini. Obdelujejo 27 ha vinogradov, od leta 2013 imajo certifikat ekološke pridelave. Poskusili smo tri vzorce vin, nato pa se odpeljali do »Baranjske kuče« v sklopu eko-etno vasi Karanac.

Nad vsem smo bili navdušeni, saj smo veliko videli in spoznali marsikaj novega in zanimivega.

sadjarska strokovna ekskurzija Baranja     sadjarska strokovna ekskurzija Baranja    Distilerija - sadjarska ekskurzija po Baranji