Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

MLADI IN CASTRA 2023

datum: 16.10.2023

V četrtek, 28. septembra se je Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica na povabilo Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina udeležil in soustvarjal dogodek Mladi in Castra 2023 v Ajdovščini. Dogodek je bil organiziran z namenom predstaviti devetošolcem z območja občin Ajdovščina in Vipava različne poklice iz našega okolja na bolj izkustven in praktičen način s ciljem lažje poklicne orientiranosti. Delavnice so potekale pod mentorstvom dr. Karmen Bizjak Bat, svetovalke specialistke za predelavo živil in Sare Spačal Dovžak, svetovalke specialistke za sadjarstvo iz Oddelka za kmetijsko svetovanje ter selekcionistke za drobnico Klavdija Kancler iz Oddelka za živinorejo.

Devetošolcem smo predstavile celovito sliko od sajenja sadnega drevja do same predelave sadja. Tako smo najprej posadili enoletno sadiko češnje in pri tem predstavili pravilen postopek sajenja sadnih dreves ter opozorili na največje napake, ki se pri sajenju dogajajo. Učenci so naredili preizkus določevanja optimalne zrelosti jabolk:  trdoto s penetrometrom, topno suho snov s klasičnim in elektronskim refraktometrom, škrobni test z jodovico, izračun Streifovega indeksa. Sledila je predelava vsake posamezne sorte jabolk (Zlati delišes, Fuji, Topaz) v jabolčni sok. Učencem smo predstavili razliko med sokom, nektarjem in pijačo, ter ustrezen postopek predelave jabolk v jabolčni sok. Sok smo na koncu tudi senzorično ocenili.

Selekcionistka Klavdija Kancler je devetošolce seznanila s poklicem selekcionista za rejne živali, predvsem govedo, prašiče, ovce in koze. Poudarila je, da uspešno selekcijo lahko izvajamo le pri živalih, ki so pravočasno in pravilno označene. Predstavila je različne tipe ušesnih znamk ter posebnosti v zgradbi ušes kamor se namesti ušesna znamka. Na kartonskem modelu ušesa so devetošolci poskušali označiti vsak svojo žival. Na kratko je opisala slovenske avtohtone pasme domačih živali, ki bogatijo zakladnico živalskih genov ter posebej omenila pasme ovc in pomen teh pasem tudi v luči proizvodnje in uporabnosti ovčje volne. Pripravila je različne vrste voln, ki so jih devetošolci lahko otipali in ugotavljali razliko med grobimi in finimi vlakni.

Ob tem bi se rade zahvalile sodelavcem iz Sadjarskega centra in Drevesnice Bilje, ki so nam pomagali z materialom, ki smo ga potrebovale za praktično prestavitev naših poklicev na dogodku. Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica z veseljem sodeluje na takih dogodkih, saj se zavedamo, da je predajanje znanj mladim največje bogastvo in potencial za našo prihodnost.

 

Članek in fotografije pripravile:

Sara Spačal Dovžak, Klavdija Kancler in dr. Karmen Bizjak Bat