Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Objavljen je Javni razpis za intervencijo podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov (IRP24)

datum: 23.08.2023

Pristojno ministrstvo (MKGP) je dne, 18. 8. 2023, objavilo Javni razpis za intervencijo podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov (IRP24) iz naslova Strateškega načrta skupne kmetijske politike (SKP) za leto 2023, za ta namen je v dveh sklopih razpisanih nekaj več kot 12 milijonov evrov.
Predmet javnega razpisa je dodelitev zagonske pomoči mladim kmetom za vzpostavitev kmetijskega gospodarstva in kmetijske dejavnosti.

Pogoji za dodelitev sredstev:

Vlagatelj je mladi kmet, ki je lahko fizična oseba, samostojni podjetnik posameznik ali enoosebna gospodarska družba in je na dan oddaje vloge na javni razpis:

  • star od 18 do vključno 40 let,
  • ima najmanj nižjo poklicno izobrazbo s področja kmetijstva ali s kmetijstvom povezanih dejavnosti ali nižjo poklicno izobrazbo nekmetijske smeri in pridobljen certifikat NPK s področja kmetijstva,
  • ustrezne delovne izkušnje,
  • je v zadnjih petih letih postal lastnik kmetijskega gospodarstva

Mladi kmet je na dan oddaje vloge nosilec kmetijskega gospodarstva, in to do največ pet let pred vložitvijo vloge na JR.

Ključna sprememba se nanaša na vstopni pogoj, ki za razliko od razpisov za mlade in preteklega programskega obdobja ni več vezan na površine ali živali. Sedaj je vstopni pogoj tako imenovani standardni prihodek, ki mora za posamezno kmetijsko gospodarstvo znašati med 12.000 EUR do 330.000 EUR. Slednji podatek je razviden iz Registra kmetijskih gospodarstev (RKG).

Vložitev vloge na javni razpis poteka od 29. avgusta 2023 do vključno 21. septembra 2023, do 14. ure.

Več o razpisu in samih pogojih na povezavi: https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/javni-razpis-podpora-za-vzpostavitev-gospodarstev-mladih-kmetov-2023/