Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

VABILO NA DEMONSTRACIJSKO DELAVNICO »SUHI KRAŠKI TRAVNIKI IN PAŠNIKI«

datum: 17.08.2023

V sklopu projekta »Ozaveščanje in izobraževanje kmetov za izvajanje naravovarstvenih intervencij Strateškega načrta SKP 2023-2027« ki ga izvajata Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije skupaj s kmetijsko gozdarskimi zavodi in Zavod RS za varstvo narave, po naročilu MKGP, vas vabimo na demonstracijsko delavnico »SUHI KRAŠKI TRAVNIKI IN PAŠNIKI«.



Namen delavnice je, da kmete, ki kmetujejo na najbolj ranljivih območjih Natura 2000 ozavestimo in usposobimo s področja ohranjanje narave in krajine za povečano izvajanje naravovarstvenih ukrepov Strateškega načrta SKP 2023- 2027, za blaženje podnebnih sprememb in za prilagajanje nanje v kmetijstvu.

Delavnica bo  potekala v četrtek, 24. avgusta 2023 v  okolici Štanjela in Hruševice.

Zbor udeležencev ob 8.30 uri pri cerkvi v Hruševici

 

Praktični del delavnice bo potekal v naravi na okoliških pašnikih, zato je potrebna primerna obutev in pokrivalo proti soncu.

 

PROGRAM DELAVNICE:

  • predstavitev operacije »Suhi kraški travniki in pašniki« Strateškega načrta SKP2023 – 2027 (mag. Ida Štoka, Andreja Papež Kristanc, univ. dipl. biol.) bo potekala v vaškem domu Hruševica
  • na kmetiji Bremec Milivoja, Hruševica 37 bo predstavljen pomen pravilnega vodenja paše za ohranjanje traviščnih habitatov. Kmetija po domače »Tomincevi« obdeluje okrog 50 ha kmetijskih površin. V glavnem so to suhi kraški travniki in pašniki. Kmetija se ukvarja z ekološko rejo krav dojilj in pitanjem govedi. Sama kmetija se nahaja v vasi Hruševica, kjer se nahaja tudi glavnina pašnikov, medtem ko travnike kosi še v drugih okoliških vaseh. 
  • na kmetiji Sušnik v Štanjelu  bo prikaz rabe pašnikov z rejo kopitarjev - oslov. Kmetija nosilke Sušnik Klemenčič Mojce redi osle, ki so poleti in pozimi na pašnikih. Obdelujejo okrog 20 ha travnikov in pašnikov in redijo med 15 do  18 oslov.  Tudi ta kmetija je vključena v ekološko kmetovanje in KOPOP programe. 
  • na delavnici bomo spoznavali življenje na kraških travnikih in pašnikih, pa tudi invazivne tujerodne vrste rastlin, ki jih ogrožajo.

Za udeležbo je potrebna OBVEZNA PREDHODNA PRIJAVA. Prijave sprejemamo do 22.8. 2023. Prijavite se lahko preko prijavnega obrazca, priloženega vabilu.

Demonstracijske delavnice se lahko poleg kmetov udeležijo tudi zaposleni pri inštitucijah in nevladnih organizacijah, ki se ukvarjajo z varstvom narave.

Vabilo s prijavnico TUKAJ

 

foto: Tina Petras