Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

IZOBRAŽEVANJE O SUHOZIDNI GRADNJI (prijave do 3.5.2023)

datum: 26.04.2023

Z namenom ohranjanja veščine suhozidne gradnje vpisane na Unescov reprezentativni seznam nesnovne dediščine človeštva organiziramo izobraževanje za izvedence suhozidne gradnje. K vpisu na izobraževanje vabimo mlade in druge interesente s Krasa z obeh strani meje. Izobraževanje bo potekalo v okviru projekta Suhi zid in ohranjanje kulturne krajine, ki ga financira Ministrstvo za kulturo in je za udeležence brezplačno.

V Partnerstvu kraške suhozidne gradnje se zavzemamo za ohranjanje znanj in tehnik. Na novo usposobljeni izvedenci bodo v prihodnje skrbeli za vodenje akcij obnove suhih zidov, izvedbo izobraževanj in popularizacijo veščine ter razvoj tega pomembnega segmenta dediščine za ohranjanje identitete kraške krajine. Na izobraževanju bodo pridobili temeljito teoretično in praktično znanje. Poleg možnosti vpisa v register nesnovne dediščine bodo osvojili potrebno znanje za pridobitev certifikata nacionalne poklicne kvalifikacije.
 

Izobraževanje obsega teoretični del: geologija, zgodovinski pregled, tipologija, tehnika, etika, oblikovanje kulturne krajine, rastline in živali, prostorska zakonodaja, rokovanje z orodjem in varnost pri delu, graditev objektov (skupaj 20 ur), ki ga izvajajo strokovnjaki za posamično področje. Praktični del za pridobitev usposobljenosti za postavitev prostostoječega zidu, podpornega zidu in pastirske hiške vodijo nosilci veščine suhozidne gradnje (skupaj 50 ur).
 

Izobraževanje bo potekalo ob sobotah v maju, prvi polovici junija in v septembru 2023 na Poligonu suhozidne gradnje v Živem muzeja Krasa v Sežani, v Lipici in Parku Škocjanske jame.
 

Termini: 13., 20. in 27. maj, 3., 10., in 17. junij, 2. in 9. september.


Prijave sprejemamo do 3. 5., na naslov: karin.lavin.art@gmail.com

Poligon suhozidne gradnje Sežana

 

Karin Lavin

Ambasadorka evropskega leta kulturne dediščine