Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Zaključek tečaja Vinogradnik

datum: 25.04.2023

V sredo, 19. aprila 2023 smo zaključili vinogradniški tečaj.

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica smo organizirali tečaj Vinogradnik, ki je potekal v aprilu 2023 v prostorih zavoda v Novi Gorici, nekaj predavanj pa smo izvedli po spletu.  Tečaja se je udeležilo kar triindvajset mladih vinogradnic in vinogradnikov iz vseh štirih okolišev vinorodne dežele Primorska.

Tečaj je obsegal 36 ur, na njem pa so bile predstavljene naslednje teme: zgodovina in pomen vinogradništva, vinorodne dežele in okoliši, Register pridelovalcev grozdja in vina, zgradba in organi vinske trte, pogoji za uspevanje, sorte, kloni in podlage, selekcija in razmnoževanje; gnojenje in gnojilni načrt, gojitvene oblike, zimska in poletna rez, oskrba vinogradniških tal, naprava vinograda, pravila ekološkega vinogradništva, varstvo vinske trte, trgatev in osnove predelave grozdja. Predavali smo zaposleni na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica: Andreja Škvarč, Tamara Rusjan, dr. Ivan Žežlina in Mojca Mavrič Štrukelj.

Tečajniki so bili zelo vedoželjni in prizadevni, ves čas so se z vprašanji in komentarji aktivno vključevali v podajanje snovi. Zato smo upravičeno prepričani, da so razširili in poglobili svoja znanja s področja vinogradništva, ki jih bodo učinkovito uporabljali pri delu v prihodnje.

Tečaj smo zaključili s krajšo pokušino penin in fotografiranjem za spomin.


Pripravila: Mojca Mavrič Štrukelj