Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Prikaz rezi oljk v Brdih, Lokvici in Selah na Krasu (4. 4. 2023)

datum: 17.04.2023

V torek 4. aprila 2023 smo organizirali več delavnic prikaza rezi oljk. Vabimo vas k branju utrinkov iz prikazov v Brdih, Lokvici in Selah na Krasu.

Brda_Lokvica_april 2023_2V torek 4. aprila 2023 je Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica v sodelovanju z Društvom oljkarjev Brda, organiziral prikaz rezi oljk v 20. letnemu oljčniku Elizeja Prinčiča. Ob 10. uri se nas je v Kozani – Matinjak zbralo 38 ljubiteljev oljk. Prikaz rezi smo izvedli na oljkah v polni rodnosti. Želeli smo vzdrževati ravnotežje med rastjo in rodnostjo. Z odstranjevanjem odvečnih ogrodnih vej (pustili smo 4 ogrodne veje), smo želeli krošnjo dodatno osvetliti in povečati zračnost krošnje. Odstranili smo vse navpično rastoče poganjke in veje, ki so rasle v notranjost krošnje. Vsaki ogrodni veji smo določili voditeljico ali vrh in postopno redčili les proti spodnjemu delu krošnje. V spodnjem delu krošnje si želimo večino pridelka, zato smo odstranili predvsem izrojen les. Govorili smo tudi o gnojenja oljk predvsem z dušikom (100 kg/ha). Z 2/3 dušika pognojimo konec februarja pred dežjem, ostalo 1/3 pa razdelimo na dva dela, prvi del v aprilu po rezi in drugi del po cvetenju. Vsakič če se le da gnojimo pred dežjem, da imamo čim manj izgub dušika.

Ob 14. uri smo na Lokvici na Krasu nadaljevali s prikazom rezi mlajših oljk. Prikaz smo izvedli v oljčniku Radovana Siliča v sodelovanju z Goriškim oljkarskim društvom. Zbralo se nas je več kot 60. Oljke so približno 4 leta stare, posajene na razdaljo 6,5 x 6,5 m, različnih sort. Poskušali smo določiti 3 ali 4 ogrodne veje in nekoliko odpreti krošnjo drevesa, da bi se lahko čim bolj približali  polikonični gojitveni obliki. Na pobudo vseh zbranih smo se preselili še v 7 letni nasad Stojana Cotič in tudi tam poskušali čim bolj vzpostaviti ravnotežje med močno rastjo in rodnostjo oljk. Z odstranitvijo par odvečnih ogrodnih vej smo dobro osvetlili in povečali zračnost krošnje.

Brda_Lokvica_april 2023_5.jpgPo končani rezi na Lokvici smo se preselili v Sela na Krasu na prikaz sanacijske rezi oljke po požaru. V oljčniku Igorja Tušarja so bila 8 letna drevesa različno prizadeta od požara junija 2022. Oljkam v najboljši kondiciji smo odstranili vse požgane veje in pustili nekaj manjših poganjkov. Kjer ni bilo zdravih poganjkov, smo rezali deblo nazaj do živega lesa. Med pognanimi poganjki bomo izbrali od pet do šest poganjkov (pozneje od tri do štiri) in ostale bomo odstranili. Nekaj dreves smo odrezali tik nad cepljenim mestom, kjer bodo odgnali novi poganjki. Več dreves pa je bilo v celoti prizadetih (močno poškodovano in požgano deblo), tako da oljke sploh niso nikjer odgnale in jih bo potrebno zamenjati z novimi.

 

Brda_Lokvica_april 2023_3.jpgBrda_Lokvica_april 2023_4.jpg

 


Članek pripravile:

Teja Hladnik, Sara Spačal Dovžak in mag. Urška Klančar