Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Rokodelke tkalke v iskanju novih strokovnih znanj

datum: 13.07.2022

V okviru projekta WOOL, Wool as Outstanding Opportunity for Leverage, smo v Medgeneracijskem centru GABER v Starem trgu pri Ložu v torek 28. junija 2022 uspešno izvedli še zadnjo rokodelsko delavnico prenosa znanj, kjer so aktivne tkalke pridobile novo znanje o zahtevnejših tkalskih tehnikah in vzorcih ter uporabi računalniškega programa za risanje novih vzorcev.

V okviru projekta je bila v Medgeneracijskem centru GABER v Starem trgu pri Ložu v torek, 28.junija 2022 uspešno izvedena še zadnja delavnica prenosa rokodelskih znanj – nadaljevalna delavnica ročnega tkanja. Delavnica je bila polno obiskana, 9 rokodelk pa je prišlo iz različnih regij osrednje in zahodne Slovenije (od Idrije, Loške doline,  pa do Tuhinjske doline, Krke in Bele Krajine). Rokodelsko delavnico je strokovno vodila izkušena rokodelka Alenka Rupnik, ki se z ročnim tkanjem in predelavo volne ukvarja že vrsto let, svoje izdelke pa tudi trži pod blagovno znamko Arstat.

Po uvodni predstavitvi projekta WOOL, se je delavnica začela s prikazom vezave pedalov in listov za kompleksnejše vzorce. Teoretična razprava je bila nadgrajena s praktičnimi prikazi priveza in tkanja kompleksnejših vzorcev na različnih vrstah ročnih statev (prostostoječe ter namizne statve in statve s togimi nitnicami). V nadaljevanju so si rokodelke ogledale in tudi praktično preizkusile uporabo prosto dostopnega računalniškega programa za izris vzorcev, kar olajša načrtovanje vzorcev. V popoldanskem času so rokodelke lahko tkale na različne tipe statev, na vsakem kosu statev pa je bil nasnut drugačen vzorec in predstavljene zahtevnejše tehnike tkanja, npr. tehnika »overshot«, tkanje v dvojni širini, tkanje v keper vezavi, tehnika »claspet weaving« in tkanje čipkastih vzorcev. Proti koncu delavnice so rokodelke tudi izpeljale prikaz mikanja ter predenja oprane ovčje volne. Za delavnico je bila uporabljena slovenska preja proizvajalca Soven.

Skozi projekt WOOL Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica nadaljuje dolgoletna prizadevanja za oživitev ter razvoj sektorja ovčje volne, spodbujanje uporabe volne v različne namene in nadaljevanje prenosa rokodelskih znanj na nove generacije. Projekt WOOL (Wool as Outstanding Opportunity for Leverage, t.j. Volna kot izjemna priložnost za razvoj) sofinancira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in je transnacionalni projekt, ki se izvaja v okviru Jadransko-jonskega programa sodelovanja med 10 projektnimi partnerji v sedmih regijah.