Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Azijski ambrozijski podlubnik - nov škodljivec kakija

datum: 22.04.2022

Azijski ambrozijski podlubnik - Xylosandrus crassiusculus

V avgustu 2021 smo na območju Kojskega v Goriških Brdih odkrili novega škodljivca kakija. Več dreves je bilo močno napadenih, z opaznimi izvrtinami v lesu in izcejanjem smole na deblih in vejah.

Azijski ambrozijski podlubnik - Xylosandrus crassiusculus

V avgustu 2021 smo na območju Kojskega v Goriških Brdih odkrili novega škodljivca kakija. Več dreves je bilo močno napadenih, z opaznimi izvrtinami v lesu in izcejanjem smole na deblih in vejah. Gre za do 3 mm velikega, invazivnega tujerodnega hroščka z znanstvenim imenom Xylosandrus crassiusculus.

Pojav smoljenja na drevesih kakija, ki bi bil lahko povezan s prisotnostjo azijskega ambrozijskega podlubnika, smo ugotovili še na več lokacijah v Vipavski dolini in na nekaterih navzočnost povzročitelja tudi že potrdili. Znano je, da so napadu podlubnikov podvržena zlasti oslabela ali poškodovana drevesa. Propadajoč les in značilne alkoholne hlapne substance hroščke privabljajo, da jih raje izberejo. Opažamo, da se škodljivec pojavlja predvsem na kakijih zgodnejših sort, ki so bile v hudi pozebi lani aprila najbolj prizadete.

Hrošči so aktivni od pomladi do jeseni. V tem času razvijejo 2 rodova. Razvojni cikel od jajčeca do odraslega traja približno 2 meseca ter poteka v rovih in kamricah, ki jih oblikujejo samice znotraj lesa gostiteljskih dreves, kjer odrasli tudi prezimujejo. Samice pričnejo zapuščati rove spomladi, ko dnevne temperature dosežejo približno 18 °C.

Ker gre za majhnega škodljivca, ki večino življenja prebije dobro zaščiten v lesu gostitelja, je zatiranje azijskega ambrozijskega podlubnika zahtevno. Rove zapuščajo le samice, da se razpršijo in poiščejo nove gostitelje. V času leta samic (od aprila do jeseni) se za namene spremljanja njihove populacijske dinamike in omejevanja škode, ki jo povzročajo, priporoča uporaba pasti za masovno lovljenje. Preprosto lovilno past lahko izdelate sami (primer prikazuje slika pod besedilom).

Izdelava pasti z alkoholnim privabilom

V »narobe obrnjeno« plastenko se izreže večjo odprtino in vanjo vstavi posodico z etanolom (ali drugim alkoholom, npr. domačim žganjem), ki ima v zgornjem delu navrtanih nekaj luknjic, da lahko skoznje izhajajo hlapi alkohola. Spodnji del plastenke (pri zamašku) pa služi kot lovilna posodica, v katero se nalije približno 1 dl milnice. Alkohol privablja odrasle hroščke, ki dobro zaznavajo hlapljive snovi, do pasti, kjer se ujamejo v milnico. Tako preprečimo, da bi se ponovno zavrtali v deblo gostitelja.

Pasti obesite na napadena drevesa, na višino 30 cm do 50 cm nad tlemi. Praznite jih tako, da odvijete zamašek in odlijete milnico z ulovljenimi hroščki. Tedensko, ob praznjenju pasti, oziroma po potrebi jih opremite s svežim privabilom - alkoholom.

V primeru najdbe azijskega ambrozijskega podlubnika oziroma z njim povezanih poškodb, kot so izcejanje smole, pojav okroglih, okoli 2 mm velikih odprtin na skorji ter prisotnost črvin – štrlečih paličastih tvorb na deblu ali pod odprtinicami, se lahko obrnete na Službo za varstvo rastlin pri KGZS Nova Gorica (tel.: 05 335 12 07 / e.: julija.dariz@go.kgzs.si).

Samice azijskega ambrozijskega podlubnika - Xylosandrus crassiusculus (pod povečavo)

Izcejanje smole na kakiju

Poškodbe - okrogle odprtine (2 mm) na deblu kakija

Rovni sistem v lesu

Izcejanje smole, vidne črvine na deblu kakija

Primer doma izdelane lovilne pasti za privabljanje in lovljenje odraslih osebkov

Lovilna past z alkoholnim privabilom na napadenem kakiju