Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo marelic

datum: 06.04.2022

Marelična pepelovka; bakterijski rak koščičarjev

Na južnih legah marelice prehajajo v fenološko fazo BBCH71-72 (zelena plodnica obdana z odmirajočo čašno krono, čašni listi začenjajo odpadati). Sedaj lahko opravimo škropljenje proti marelični pepelovki. V omenjeni fenološki fazi se priporoča uporabo sredstev na osnovi žvepla

 

Pripravki registrirani za zatiranje marelične pepelovke:

Sredstvo

Odmerek ali koncentracija

Azumo WG

7,5 kg/ha

Biotip Sulfo 800 SC

6 l/ha

Cosan

5-7,5 kg/ha

Fytosave

2 l/ha

Kumulus DF

5-7,5 kg/ha

Mavita 250 EC

0,03 %, najvišji odmerek 0,45 l/ha

Microthiol Disperss

5-7,5 kg/ha

Microthiol Special

5-7,5 kg/ha

Pepelin

5-7,5 kg/ha

Score 250 EC

0,03 %, najvišji odmerek 0,45 l/ha

Sercadis

0,15 l/ha

Thiovit Jet

5-7,5 kg/ha

Vertipin

5 l/ha

Vindex 80 WG

5-7,5 kg/ha

Za zatiranje marelične pepelovke na marelicah je bilo izdano dovoljenje za nujne primere za pripravek Curatio žvepleno apnena brozga. Sredstvo se uporablja v odmerku 6 l/ha na meter višine krošnje.

Pred uporabo sredstva pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!

 

V lanskem letu je v nekaterih nasadih marelic na območju Goriških Brd in Vipavske doline prišlo do škode zaradi pojava bakterioz. V omenjenih sadovnjakih za zmanjševanje okužb z bakterijskim rakom koščičarjev priporočamo uporabo pripravka na osnovi mikroorganizmov Amylo-X. Slednjega uporabite v odmerku 1,5 do 2,5 kg na ha pri porabi 500-1500 l vode na ha.

Pred uporabo sredstva pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!