Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

WOOL ROKODELSKA DELAVNICA TKANJA

datum: 02.02.2022

V okviru projekta WOOL, Wool as Outstanding Opportunity for Leverage, smo izvedli drugo rokodelsko delavnico-začetno delavnico tkanja. Potekala je v petek, 28.1.2022 v Tkalskem ateljeju v Slovenskem Etnografskem Muzeju, Ljubljana.

projekt wool__institutional_logo_stringKmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je v okviru projekta WOOL, Wool as Outstanding Opportunity for Leverage dne 28. januarja 2022 izvedel drugo delavnico v nizu načrtovanih delavnic. Projekt WOOL sofinancira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Je transnacionalni projekt, ki se izvaja v okviru Jadransko-jonskega programa sodelovanja.

Rokodelska delavnica tkanja je potekala v Tkalskem ateljeju v Slovenskem Etnografskem Muzeju v Ljubljani. Bila je polno obiskana, rokodelke so prišle iz različnih koncev Slovenije – od Idrije do Solčave, Loške doline, Krke in Tuhinjske doline. Delavnico je vodila gospa Mojca Tomšič, izkušena tkalka z dolgoletnimi izkušnjami in so-vodja Tkalskega ateljeja v Slovenskem Etnografskem Muzeju.

Udeleženke so se na delavnici usposabljale za samostojno delo na statvah. Tekom delavnice so rokodelke spoznale glavne sestavne dele statev ter njihovo vlogo pri tkanju, izbiro materiala za tkanje, izračun dolžin potrebnih niti za osnovo, snovanje osnove na snovalu, prevezovanje križa, spletanje v kito, prenos nasnovane osnove na blagovno letev s pomočjo križnih palic, vdevanje osnovnih niti v greben in nato v nitnice listov, privezovanje osnovnih niti na osnovno letev in navijanje na osnovni valj, privezovanje osnove na blagovno letev, navijanje votka na čolniček, samostojno tkanje na statvah in snemanje izdelane tkanine s statev. Rokodelke so stkale vsaka svoj izdelek iz volnene preje, uporabljena je bila slovenska volna podjetja Soven.

Med rokodelkami so se stkale tudi prijateljske vezi, saj je bilo vzdušje na delavnici vseskozi veselo. Večina rokodelk je izrazila željo, da bi se takih delavnic, začetnih in nadaljevalnih še z veseljem udeležile v prihodnosti.