Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Inovativni mladi kmet leta 2021 je Gregor Slavec

datum: 27.10.2021

Gregor Slavec, mladi kmet z območja Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, iz vasi Knežak v občini Ilirska Bistrica, je prejemnik naziva Inovativni mladi kmet leta 2021. Prireditev, na kateri je bil podeljen naziv mladega inovativnega kmeta, je potekala v predsedniški palači, kjer je Gregorju Slavcu ob prejemu naziva čestital predsednik g. Borut Pahor.
Podelitve v predsedniški palači se je udeležil tudi direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica Branimir Radikon, ki je prejemniku naziva tudi čestital in zaželel uspešno kmetijsko zgodbo skupaj s KGZ Nova Gorica tudi v prihodnje. Slavec namreč že vrsto let uspešno sodeluje z novogoriškim kmetijskim zavodom.

Za naziv inovativnega mladega kmeta se je potegovalo 11 kandidatov. Izbor je potekal pod okriljem komisije pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine.

Zasluženo priznanje je Gregor Slavec prejel na podlagi inovativnega pristopa h kmetovanju, predvsem z idejami, kako uspešno kmetovati na kraških območjih, ki imajo slabše naravne danosti.

Gregor Slavec je rejec, ki se je posvetil  reji in ohranjanju  avtohtonih pasem živali na svoji ekološki kmetiji. Redi avtohtone in tradicionalne slovenske pasme živali: cikasto govedo, drežniške koze, bovške ovce, štajerske kokoši, čebele kranjsko sivko in srnaste koze. Na kmetiji imajo odprta vrata za obiske raznih skupin iz osnovnih in srednjih  šol, domov starejših občanov pa tudi drugih obiskovalcev. Registriranih imajo  tudi več dopolnilnih dejavnosti. Novost je izdelava sladoleda iz kozjega mleka z raznimi dodatki in domače testenine.

Iskrene čestitke!