Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

FIZIOLOŠKE NAPAKE V MESU KROMPIRJA

datum: 11.08.2021

Mnogi se sprašujejo, zakaj ima njihov krompir vijoličasto meso, ko pa so sadili sorto z belim mesom ? Gre za odziv krompirjeve rastline na stresne razmere. V času, ko so temperature nad 25 oC in je zelo suho, krompir preneha z rastjo in gomolji lahko že utrdijo pokožico. Ko se ohladi in se zemlja po dežju navlaži, rastline ponovno začnejo z debelitvijo gomoljev. Stresne razmere (visoke temperature, suša, temperaturna nihanja) lahko povzročijo različne napake pri tvorbi gomoljev.

P9222003Na višjih območjih Primorske (postojnsko, idrijsko, tolminsko) pozne sorte krompirja končujejo s cvetenjem in rastjo. Krompir je kultura, ki ne mara velike vročine in najbolje uspeva pri temperaturah okrog 20 oC.  V času, ko so temperature nad 25 oC in je zelo suho, krompir preneha z rastjo in gomolji lahko že utrdijo pokožico. Ko se ohladi in se zemlja po dežju navlaži, rastline ponovno začnejo z debelitvijo gomoljev. Stresne razmere (visoke temperature, suša, temperaturna nihanja) lahko povzročijo različne napake pri tvorbi gomoljev.  Fiziološke napake se izrazijo lahko kot rdečenje (ali viola barva) ali rjavenje mesa gomoljev, kot izraščanje gomoljev iz starejšega gomolja ali ponovna rast gomoljev v eno smer (gomolji so nepravilnih oblik), pojavi se lahko  votlina v sredini gomolja ali pa se pojavi steklavost gomoljev (ob prerezu trda steklava struktura gomolja). Nekatere sorte se na sušni stres odzovejo tudi tako, da začnejo gomolji, ki so bližje površini, po dežju ponovno odganjati kali. Vse omenjene napake gomoljev zelo zmanjšujejo tržno vrednost krompirja, gomolji pa so zaradi teh napak še vedno užitni kot npr. viola obarvani gomolji na sliki.  Gomolji krompirja z omenjenimi napakami so običajno tudi manj obstojni, lahko hitreje potemnijo ali segnijejo, zato so najbolj primerni za čim prejšnjo porabo za krmo živalim. Omeniti velja, da krompir lahko živali (prašiči, prežvekovalci) bolje energetsko izkoristijo, če gomolje pred krmljenjem skuhamo ali obdelamo s paro. Količina surovega krompirja za krmljenje je omejena.

Pripravila: Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.