Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Predavanja oljčna muha – spremljanje in načini obvladovanja v letu 2021

datum: 09.07.2021

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je v sodelovanju z Društvom oljkarjev Slovenske Istre DOSI organiziral predavanja o oljčni muhi. Predavanja so bila izvedena v mesecu Juniju na treh različnih lokacijah: Pobegi, Marezige, Nova vas. Na predavanjih smo predstavili dosedanje ugotovitve o oljčni muhi, letošnji načrt spremljanja in načine obvladovanja škodljivke za leto 2021. Na koncu je svoje dolgoletne izkušnje delil oljkar in vidni član DOSI Janko Bočaj

V lanskem letu smo se soočili z močnejšim napadom oljčne muhe in ukinitvijo določenih fitofarmacevtskih sredstev za to škodljivko. Namen predavanj je bil spoznati oljkarje z oljčno muho in poudariti pomen izvajanja preventivnih ukrepov. Z trenutnimi FFS-ji, ki jih imamo na razpolago je spremljanje pojavnosti oljčne muhe v oljčnikih in pravi čas ukrepanja še toliko bolj pomemben. Za spremljanje oljčne muhe smo dodali vabe na nekaj novih lokacij, letos bomo tudi opazovali napadenost plodov. Rezultate lahko spremljate na naslednji povezavi:

https://www.kmetijskizavod-ng.si/oljcna-muha/

Več o vsebini predavanja si lahko pogledate na spodnji povezavi, kjer je objavljen posnetek celotnega predavanja iz Nove vasi nad Dragonjo.