Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Delavnica v okviru projekta GREVISLIN kot izhodišče za iskanje dobrih rešitev na področju ohranjanja habitatov ter živalskih in rastlinskih vrst

datum: 02.07.2021

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je kot partner projekta GREVISLIN v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave, Območno enoto Nova Gorica ter partnerji iz Inštituta za vode Republike Slovenije in iz Agencije Republike Slovenije za okolje izvedel delavnico na izbranih lokacijah projektnega območja. Delavnica je vključevala terenske oglede, strokovno razlago in možnost izmenjave strokovnih mnenj na treh lokacijah.

Udeleženci delavnice smo se zbrali v vasi Brje, kjer si je bilo moč ogledati območje ponovno vzpostavljenega meandra reke Vipave z namenom izboljšanja ohranitvenega stanja in obnove habitata kvalifikacijske vrste laške žabe (Rana latastei). Na tem mestu so bili predstavljeni še primer dobre prakse enostranske košnje jarkov, habitat zdravilne strašnice, nekateri kačji pastirji (koščični škratec), metulj močvirski cekinček ter druge rastlinske in živalske vrste. Sledil je ogled neustreznega poseganja v obrežno vegetacijo s predlogi za ustrezno rešitev.

Terenska delavnica je v nadaljevanju vključevala ogled habitata črnočelega srakoperja ter ogled obrežnega pasu potoka Hubelj s predstavitvijo pomena ohranjanja in vzdrževanja obrežne vegetacije ob vodotokih in mejic na kmetijskih oz. obdelovalnih površinah.

Tokratna izmenjava izkušenj med strokovnjaki se je zaključila z ogledi na Ajševici, kjer so bili predstavljeni mokrotni travniki.

Vse navedeno je postavilo izhodišče za iskanje dobrih rešitev na področju ohranjanja habitatov ter živalskih in rastlinskih vrst ob hkratnem ekonomsko upravičljivim načinom kmetovanja.