Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Obisku ministra za kmetijstvo na postojnskem in pivškem območju prisostvoval tudi novogoriški Kmetijsko gozdarski zavod

datum: 29.06.2021

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je 22. junija prisostvoval srečanju ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožeta Podgorška c civilno iniciativo kmetov iz občin Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica. Kmetje so izpostavili osrednje težave, s katerimi se srečujejo pri kmetovanju: od problematike škode zaradi divjadi do dostopnosti razpisov Programa za razvoj podeželja. Srečanja na postojnskem in pivškem območju so se v imenu zavoda udeležili direktor Branimir Radikon, vodja Oddelka za kmetijsko svetovanje Jožko Vončina, svetovalka specialistka za razvoj podeželja Darja Zadnik in terenska svetovalka v Ilirski Bistrici Rafaela Žejn.

 

 

Obisk ministra na Notranjskem_22.6.2021_Foto:MKGPPredstavniki civilne iniciative so ministru Podgoršku izpostavili težave z divjadjo in zvermi. Te jim povzročajo veliko škode na površinah in živini. Divjad je preštevilna, zavarovanje obdelovalnih površin oziroma živine, pa je za srednje velikega kmeta prevelik finančni zalogaj. Na mizo so postavili tudi problematiko obdelovanja kmetijskih površin na območju Natura 2000, habitatov v okviru KOPOP ukrepov in okoljsko občutljivega trajnega travinja (OOTT). Kmetije, razen ekoloških, trajnega travinja s statusom OOTT namreč ne smejo spreminjati v drugo kmetijsko ali nekmetijsko rabo niti preorati. Izpostavili so tudi težave pri pridobivanju zadostnega števila točk pri kandidiranju na razpise Programa razvoja podeželja.

Obisk ministra na Notranjskem_22.6.2021_Foto:MKGPMinister je prisotnim pojasnil, da se je Slovenija zavezala k ohranjanju biotske raznovrstnosti. Slovenski pristop k upravljanju območij Natura 2000 temelji na vključevanju naravovarstvenih vsebin v druge sektorje, kot kmetijstvo, gospodarjenje z gozdovi, urejanje prostora, upravljanje voda ipd. Nenazadnje je »Prispevanje k varstvu biotske raznovrstnosti, krepitev ekosistemskih storitev ter ohranjanje habitatov in krajine« eden izmed devetih ciljev Skupne kmetijske politike EU. Strateški načrt Skupne kmetijske politike (SKP) bo torej poleg izboljšanja dohodkovnega položaja kmetov in njihovega položaja v prehranski verigi, krepitve tržne naravnanosti in konkurenčnost kmetijskega sektorja ter zagotavljanja pridelave varne in kakovostne hrane, naslavljal tudi ohranjanje biotske raznovrstnosti. Sicer pa bo kmalu organiziran sestanek ravno na temo habitatov. Kar zadeva vsebino javnih razpisov iz Programa razvoja podeželja je minister poudaril, da se pripravlja novi cikel z novim točkovanjem, ki bo prilagojen tudi za srednje velike kmetije.

 

Foto: MKGP