Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Nov škodljivec na figi

datum: 27.05.2021

Na lokaciji Bukovica v spodnji Vipavski dolini ter na območju Pirana smo odkrili novega škodljivca fig. Gre za hroščka rilčkarja z znanstvenim imenom Aclees taiwanensis Kôno.

Figov rilčkar - Aclees taiwanensis Kôno

Na lokaciji Bukovica v spodnji Vipavski dolini ter na območju Pirana smo odkrili novega škodljivca fig. Gre za hroščka rilčkarja z znanstvenim imenom Aclees taiwanensis Kôno. Ličinke hrošča z vrtanjem rovov v lubju in lesu povzročijo prekinitev pretoka vode in hranil, zaradi česar pride do sušenja posameznih delov krošnje, ob močnem napadu do sušenja celih dreves.

Samice z rilčkom vdolbejo plitve jamice v lubje v predelu koreninskega vratu ter vanje odložijo jajčeca. Iz jajčec se izležejo ličinke, ki vrtajo rove v skorji in lesu. Zrele ličinke se zabubijo na mestih v bližini skorje. V tej fazi je na lubju mogoče opaziti oranžno rjav izcedek. Kasneje odrasli hrošči pregrizejo lubje in zapustijo drevo, pri tem izdolbejo značilno izhodno odprtino okrogle oblike.

Odrasli rilčkarji se prehranjujejo z listi in poganjki ter mladimi plodovi fig. Telo figovega rilčkarja je prevladujoče črne barve z rahlim sijajem. Skupaj z rilčkom meri v  dolžino približno 2,5 cm.

Preventivni ukrep s katerim onemogočimo odlaganje jajčec je zavijanje debla s prekrivno folijo oz. ustrezno kopreno. Pozorni moramo biti, da se zaščiti predvsem koreninski vrat. Folijo ovijemo okoli debla fige zgodaj spomladi oz. pred pojavom odraslih rilčkarjev.

Imetnike figovih nasadov, kot tudi druge pridelovalce fig na širšem območju Primorske pozivamo k rednemu pregledovanju nasadov in sadnih vrtov. Če opazite nenadno sušenje fig, ki ni posledica pozebe, bodite pozorni na prisotnost izvrtin v lesu v predelu koreninskega vratu ter na deblu in debelejših stranskih poganjkih.

V primeru najdbe figovega rilčkarja oziroma z njim povezanih poškodb na figah, se obrnite na Službo za varstvo rastlin pri KGZS Nova Gorica (telefonske številke; Nova Gorica 05 3351 200;  Koper 05 630 40 60).

Figov rilčkar - Aclees taiwanensis Kôno

Figov rilčkar - ličinka

Figov rilčkar -poškodbe na deblu

Figov rilčkar - odmrla drevesa