Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

VARSTVO KROMPIRJA PRED KOLORADSKIM HROŠČEM

datum: 15.06.2020

V nižinah Primorske se je izkop zgodnjega krompirja že začel, pozni krompir pa je pred cvetenjem. Na ostalih višjih območjih (postojnsko, idrijsko, tolminsko) pa so zgodnje sorte pred cvetenjem, pozne sorte oz. pozno sajeni posevki pa še niso strnili vrst. V nižinah Primorske opažamo ponekod veliko število izleženih ličink koloradskega hrošča. Priporočamo redno pregledovanje posevkov in po potrebi tudi zaščito z enim od registriranih sredstev.

Priporočamo redno pregledovanje krompirišč, da ugotovimo morebitno namnožitev ličink. Zatiramo jih po posameznih grmih ali po celotni površini, če je v poprečju več kot 10 majhnih ličink na več kot 20 % grmov. Na insekticide so najbolj občutljive mlade ličinke. Pri uporabi ekoloških sredstev za zatiranje moramo biti na to še posebej pozorni, saj zanesljivo učinkujejo le na komaj izležene ličinke.

 

Pred vsako uporabo fitofarmacevtskega sredstva skrbno preberite priložena navodila za uporabo in upoštevajte priporočene odmerke in opozorila o varstvu čebel in voda!  Pri izkopu ranega krompirja pazite na karenco!

 

 

Seznam registriranih insekticidov si lahko preberete TUKAJ: 

INSEKTICIDI V KROMPIRJU 2020-Kolor.H. 1.pdf