Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

DNEVI KMETIJSTVA V SLOVENSKI ISTRI – Koper, 19. in 20.10.2019

datum: 16.10.2019

Letošnji sejem »Dnevi kmetijstva v Slovenski Istri « z osrednjo temo OLJKA IN OLJČNO OLJE se bo odvijal v soboto, 19. in nedeljo, 20. oktobra od 9.00 do 19.00 ure, na parkirišču pred stadionom Bonifika v Kopru.

Organizatorji prireditve, Mestna Občina Koper in Skupina Tojeto d.o.o.  v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Nova Gorica že petnajsto leto zapored organiziramo tradicionalni sejem, ko se podeželje Slovenske Istre in Slovenije preseli v center mesta Koper.

Sodelujoči na prireditvi so kmetije, razni pridelovalci in ostali ponudniki na stojnicah, ki se bodo predstavili s svojimi domačimi izdelki, pridelki in nam predstavili kulinarične in kmetijske dosežke ter posebnosti. K sodelovanju smo zopet povabili raznoliko paleto ponudnikov, od oljkarjev, vinarjev in čebelarjev, proizvajalcev mesnih in sirnih izdelkov, do rokodelcev in izdelovalcev najrazličnejših kozmetičnih pripravkov iz darov narave, ki bodo ponujali  Strokovne službe  iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica: Oddelek za kmetijsko svetovanje, Poskusni center za oljkarstvo in Oddelek za varstvo rastlin bomo v okviru učne poti predstavili naše strokovno delo na področju oljkarstva: predstavitev različnih sort oljk: plod, koščice, listi, olje; predstavitev predelave v laboratorijski oljarni, vzorci olja različnih sort oljk; spremljanje dozorevanja oljk od začetka septembra dalje, rezultati oljevitosti po sortah; varstvo oljk pred boleznimi in škodljivci; tehnologija pridelave v oljčnikih: predstavitev priprave novega nasada v slikah, predstavitev rezi v slikah; obiranje oljk; predstavitev pomena oljk v kulturni krajini.

Letos se bo predstavilo 93 ponudnikov na 112 stojnicah, v dveh prireditvenih šotorih in dodatni šotor za razstavo domačih živali, na več kot 1200 m2 zunanjih površin pa bo razstavljena kmetijska mehanizacija. V sklopu programa bo poskrbljeno tudi za najmlajše obiskovalce.

V »mini živalskem vrtu« bodo lahko od blizu opazovali in spoznali navade domačih živali. Organizirane bodo likovne delavnice za otroke na temo oljke.

Obisk sejma ter vse ostale spremljajoče aktivnosti bodo za obiskovalce brezplačne. Več informacij lahko najdete na www.dnevi-kmetijstva.si ali na facebook strani: Dnevi kmetijstva Slovenske Istre.

plakat-Dnevi kmetijstva v Slovenski Istri 2019-page-001