Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Evropski dan terasirane krajine v Vrtovinu

datum: 29.08.2019

Z zaključkom četrtega svetovnega kongresa terasirane krajine na Kanarskih otokih, Madeiri, Azorskih otokih in Zelenortskih otokih se nadaljujejo aktivnosti mednarodnega združenja terasiranih krajin (ITLA), ki je bilo ustanovljeno leta 2010 v mestu Mengzi na Kitajskem v času prvega svetovnega kongresa terasirane krajine. Cilj združenja je povezati strokovnjake, ki raziskujejo pojave terasirane krajine ter iščejo inovativne načine ohranjanja teh krajin. Naslednji dogodek, ki ga je združenje pripravilo skupaj z društvom Aqua Turris ter pod pokroviteljstvom Občine Ajdovščina, je bil Evropski dan terasirane krajine, ki je potekal 23. in 24. avgusta 2019 v Vrtovinu.

V uvodu dvodnevnega programa so po nagovoru župana Občine Ajdovščina Tadeja Beočanina svoja opazovanja o terasirani pokrajini predstavili otroci iz Vrtovina, ki so svoj življenjski prostor pod pokroviteljstvom učiteljic, svojih staršev in starih staršev opazovali preteklo šolsko leto. Direktor Branimir Radikon je pred pričetkom predstavitve pregleda terasirane krajine v Vipavski dolini in v Sloveniji izpostavil delovanje Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ter lastna videnja o problemih in rešitvah kmetovanja v terasirani krajini.

V Vrtovinu je bil v nadaljevanju organiziran prikaz obnove suhega zidu in izlet na sv. Pavel nad Vrtovinom in v druge kraje na Vipavskem. Srečanje, v času katerega so sodelujoče predano gostili prebivalci Vrtovina, se je zaključilo z obiskom domače vinske kleti  ter z razpravo o prihodnosti življenja v terasirani krajini.

 

Terase