Sirarska delavnica »Mehko sirarstvo in albuminska skuta«
datum: 08.03.2019
Na prvi marčevski dan smo na kmetiji Gabršček spoznavali tehnologijo izdelave mehkega sira Cresenca/Stracchino ter izdelkov iz sirotke. Tečaj je bil organiziran v okviru Las projekta REVITUM, udeležili pa so se ga sirarji širom Primorke – od Tolminskih planin, Čadrga, Trente, Idrijsko Cerkljanske regije ter Krasa. Tečaj sta vodila Mateja Kavčič Korenjak, vodja laboratorija za mleko iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, in svetovalec za Slovenijo Jaspreet Sigh, tehnolog italijanskega podjetja Sacco – Clerici. Ko bo po dveh tednih sir dozorel, bomo ponovili srečanje. Takrat bomo lahko preizkusili tudi sadove našega dela – mljask….
Hvala Meliti Gabršček in vsem domačim za topel sprejem.
Hvala tudi sirarjem za aktivno sodelovanje na tečaju.
Z veseljem bomo podobne dogodke še organizirali.